Напишете дума/думи за търсене

Декоративен зарзават


Есента е към края си и съвсем скоро ще ни обземе предколедна треска. Магазините вече започнаха да преобразяват витрините си, появяват се типично сезонните коледни звезди, гаутерии, малки борчета и т.н.
Впечатление обаче още правят декоративните зеленчуци.

Пищни и ярки, розетките на декоративната брасика ще украсява цветната леха през цялата зима. Тя може да се отглежда без проблем и в контейнер. И, ако доскоро единствено зелето се славеше и с декоративни сортове, било то в саксия или в букет, то все по-възможно е да се сдобием и с красив кейл.
Към декоративните зеленчуци с пълна сила от няколко години се присъединиха и всевъзможни сортове люти чушлета. Жълти, оранжеви, лилави, червени, дори черни, едри, дребни, тънички, дебелички. Важно е да отбележим, че повечето от тях съвсем спокойно ще презимуват в хладно помещение с малко грижи. Очаквайте „дърво“ с много чушчици, ако се справите успешно.


Чери доматчетата с компактна форма на растенията или с каскадни наклонности са поредния зарзават за декоративната градинка, който може да оцелее през зимата, ако се прибере.
Дотук изброените зеленчуци освен красиви и интересни са подходящи и за хапване. Друг е въпросът какъв е вкусът им, но със сигурност са безопасни.


Декоративните солануми не се ядат!


В семейството на „нощните сенки“, както често го наричат, са поместени множество зеленчуци с богата хранителна стойност и отлични вкусови качества. Тук са картофите, доматите, патладжаните и др. Но не са малко и чисто украсните култури, чийто плодове не бива да се похапват въпреки привлекателния им външен вид. Високото съдържание на соланин може да доведе до нежелани последици.
Най-често срещани орнаментни представители в търговската мрежа са Solanum capsicastrum или Solanum pseudocapsicum, наричани още просто солануми, зимна череша или декоративен домат. Плодчетата са оранжеви, с форма на малко доматче и са пълни със семенца. Поглъщането им не е фатално за хора, но предизвиква стомашни проблеми, повръщане, диария и др. По-сериозни последици се наблюдават при домашни любимци.

Отглеждат се лесно в саксия


Зимните череши или „домати“ у нас се отглеждат само в саксия. В търговската мрежа се предлагат през преходния период между есента и зиматаи на цена около десетина лева.
В общи линии растението внася жизнерадостна нотка заради веселия си външен вид. Изисква ярка светлина, за да може да цъфти по-продължително време. Поливките трябва да са редовни, защото в противен случай страда и го показва с пожълтяване на листа, окапване на цветове и плодчета, загниване и т.н.
Торене през студената част от одината не е необходимо.

Снимка: manuel m. v./Flickr


Страдат от същите врагове

Декоративните солануми, като типични представители на семейството, се нападат от същите неприятели, както промишлените си братовчеди. По отношение на болестите също не са имунизирани.
Напълно възможно е да се сдобиете освен с интересно растение и с белокрилка, въшки, акари, трипс и други натрапници. Имайте предвид, че контролът в оранжерийте за производство и цветарските магазини в повечето случаи е на високо ниво. Никой производител или специализиран търговец няма да рискува да зарази стоката си. Гадинките сега се прибират от полето, а какво по-хубаво място за зимуване от някоя саксия до парното?
От патогените в домашни условия най-опасна е маната.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
И.д. президентът на Българския футболен съюз Михаил Касабов изпрати отворено писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов с копие до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов с молба обявените на 23 ноември т.г. проектомерки за превенция на разпространението на
Швейцария е не само една от най-богатите страни в Европа, с една от най-добрите здравни системи. Тя е и с едно от най-високите равнища на заболеваемост и смъртност от COVID-19 в региона. Въпреки това много хора продължават да ядат и пият в ресторанти и барове, да пазаруват на оживени пазари, да се потят във фитнес центровете и да залагат в
Конкурентите за сделката, при която “ГеоПост” придобива 70% от “Спиди” - от прогноза за диспропорции в сектора до очакване на здравословна конкуренция Пазарът на куриерските фирми в България е към половин милиард лева и вече трета година расте с двуцифров процент. Според анализа на Комисията за регулиране на съобщенията за 2019 г

Градина 24 / Цветя