Напишете дума/думи за търсене

Зефирантес зимува в почвата

Зефирантес е приказно цвете от смейството на амарилисите. Най-разпространен е в бяло, но има още над 70 вида в различни краски. Те са луковични растения с компактни размери и прелестни цветове. Произхождат от тропичните и умерените зони на Америка, Аржентина и Уругвай, но като декоративни култури са разпространени почти по цялото земно кълбо. Множество сортове и хибриди допълват разнообразието в листата на зефирантесите.

Наричат ги още дъждовна лилия, приказно цвете, зефирова лилия и др. Твърди се, че името произлиза от това на бог Зефир и гръцката дума за цвете (антос).
Много градинари, чието място е ограничено, съвсем спокойно могат да заложат на дъждовната лилия. Тя ще украсява градината и балкона най-вече през късното лято и през есента. звездовидните цветчета ще се полюшват в танц със вятъра, а най-хобавото е, че грижите за цветето са минимални.


Зефирантес се приспособява много добре. Не е нужно и много време, за да се размножи естествено и да образува плътна туфа.

Снимки:Forest and Kim Starr/Flickr


Луковиците не се вадят от почвата


Обикновено луковиците на дъждовната лилия се засаждат напролет. След около 2 седмици се показват първите листенца. През вегетацията е необходимо да се поддържа умерена влажност, да се дава регулярно храна и по възможност да се осигури най-слънчевото място.
Доскоро у нас зефирантесите се отглеждаха само в саксия. Може би, защото собствениците се страхуваха да не изгубят цветето през зимата. Напоследък обаче все повече хора свидетелстват, че бялата разновидност Zephyranthes candida се справя успешно в градината без защита и прибиране.
Ако все пак отглеждате цветето в саксия, не бива да вадите луковичките от субстрата, защото изсъхват бързо и загиват или най-малкото се изтощават.
Снимка: Patrick Standish/Flickr


Периодът на покой е важен


За разлика от много други луковични цветя, дъждовната лилия няма нужда от много дълъг период на покой. Важно е докато той трае почвата да се засуши, но не прекалено, защото в последствие може да намерите само спомен от луковичките.
Препоръчително е покоят да трае поне месец, а най-добре два и повече.
Специалисти препоръчват листата да не се отстраняват след цъфтежа докато сами не отмрат. Дотогава те работят за изхранването на майчината луковица и за образуването на малки детки. Преминаването към вегетация трябва да стане сравнително бавно и то в подходящ момент. Поливките могат да започнат когато времето трайно се затопли. Тогава е и най-подходящо да се извърши размножаване или засаждане на нови видове.
Снимка: Forest and Kim Starr/Flickr

Цветните видове са по-чувствителни на студ


Както стана ясно, белият зефирантес е най-устойчивият представител на дъждовните лилии. Той може да остане навън в градината, защото издържа до около миинус 20 градуса.
Цветовете на Zephyranthes Robusta са обагрени в нежно розово. Слави се с обилен и продължителен цъфтеж, но издържа температури до около минус 10 градуса, което налага през зимата да се прибира.
Zephyranthes Sulphurea е обагрен в слънчево жълто. Цветът е чист и наситен. Студоустойчивостта е ниска.
Zephyranthes Rosea е ярко розов, а центърът на звездовидните цветове избледнява до бяло. Видът е красив, но ще се повреди при температури около минус 10 градуса.

Снимка: Forest and Kim Starr/Flickr

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Днес Червената планета е невероятно суха и прашна. Учените обаче продължават да трупат доказателства, че някога тя е била воден свят. Марсоходът "Кюриосити" е открил следи от древен потоп с библейски пропорции, най-вероятно настъпил в резултат на променил климата сблъсък с астероид, пише сп. "Сайънтифик рипортс"
С 27,3 починали на 1 млн. души днешните данни ни поставят на първо място в света. Следващата държава с 21,1 е Словения. Възможно е обаче тези данни да не са особено точни. Обявените днес като починали 189 души вероятно са загубили живота си не само вчера, в понеделник, а и в събота и неделя, когато официално бяха отчетени доста по-малко смърти от
Един загинал и четирима ранени при инцидент на строителен обект в София, съобщи NOVA. Трагедията се е разиграла край пазара „Димитър Петков”. По първоначални данни работниците са затрупани от арматура. Към мястото веднага са изпратени четири линейки, които пристигат за 3-4 минути. Очаквайте

Градина 24 / Цветя