Напишете дума/думи за търсене

Мъх е покрил градината - как да се преборим?

Напоследък времето е доста влажно и много градинари се оплакват от този проблем.

Всъщност мъхът може да се превърне и в оригинална украса за вашата градина, но това е друга тема, с която наскоро ще ви запознаем...

Ако искате да отстраните мъха първо трябва да установите причините за появата му и да ги ликвидирате. Те може да са цял комплекс:

Лош дренаж или въобще липса на такъв. В такъв случай дъждовните и снежните води не се оттичат и заблатяват почвата.

Засенчване от нова постройка или от разраснали се дървета и храсти.

Силно сбита почва с нарушен водно-въздушен режим.

Малка дебелина на повърхностния плодороден почвен слой.

Висока киселинност на почвата.

Рядко или твърде ниско косене.

Изтощена трева вследствие на недостатъчни грижи.

Тревата страда

Появата на мъх между тревата на ливадата е опасен симптом, който не бива да се пренебрегва. Той е свидетелство за влошаване на състоянието на тревната площ. То се причинява от лош воден, въздушен и хранителен състав на тревната площ. В почвата прониква твърде малко въздух и тя става податлива на гъбни заболявания - появява се плесента, мъхът или някои видове гъби. Вследствие на това тревата пожълтява и отмира.

Мъхът се размножава бързо, отнема хранителни вещества и влага от тревата и в края на краищата заема нейното място.

Да се избавите от мъха, без да отстраните причините за появата му, е невъзможно. Когато отгледаната добре трева е здрава, гъста и яркозелена, мъхът просто не може да се настани сред нея.

През пролетта трябва съвестно да изпълните всички изисквания на моравата: почистване с гребло, брануване и поливане при засушливо време.

След това тревата се подхранва с нитрофос (20-25 г на кв. м), към който се прибавя 5-6 г. железен сулфат. Съставките се смесват внимателно и се разхвърлят равномерно върху окосената морава. Ако времето е сухо, след всяко подхранване обилно поливайте.

Пожълтелият мъх се събира с гребло, оголените места се прекопават и се засяват с избраната тревна смеска.

Косете тревата на височина 4-4,5 см всяка седмица, а по време на интензивния растеж - на 4-5 дни. Не допускайте да порасне повече от 6,5-7 см.

Под дебела сянка

Под дебелата сянка появата на мъха е неизбежна.

На такова място е най-добре да се засадят сенколюбиви многогодишни растения, а короните на дърветата да се прореждат.

Много киселата почва вместо с амониев сулфат се тори с калциева селитра - до 17 г на 1 кв. м, разтворена във вода.

Сбитата почва се разрохква, а когато дренажът е лош или плодородният слой е тънък, се налага изцяло да започнете отново.

Проветряване (грапане) на моравата

За да подобрите състоянието на моравата направете проветряване, което се постига чрез така нареченото грапане.

Така се прочесва тревният чим и се разрохква повърхностния почвен слой. Проветряването може още да се направи с помощта на остро вертикулационно гребло през есента и пролетта. За тази цел моравата се обработва веднъж по дължина на терена и веднъж напряко, т.е. обработване на кръст.

Достъпът на въздух до корените на тревата се постига и чрез пробождане на почвата с помощта на желязна вила или специално направен валяк с железни шипове на дълбочина 7-8 см.

Преди да се проведат тези операции, тревата се окосява ниско на 3-4 см височина. Изровените при аерирането остатъци се събират и хвърлят в купчината компост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
“Тича”, който дава вода на Шумен и Търговище, остава пълен под 50% Язовир “Камчия”, в който водата беше намаляла критично, вече трети месец продължава да покачва нивото си. Към края на февруари водата в него е 130,463 млн. кубика, което е 82,8% от общия обем. Спрямо месец по-рано нивото се е вдигнало с 37,336 млн. кубика, или 10%
Октоподите изглежда чувстват и реагират на болка като хората - физически и емоционално, съобщи Сайънс алърт. Резултатите от изследването на американския невробиолог Робин Крук са първите убедителни доказателства за тази способност при безгръбначни. Чувството за болка е нещо повече от прост рефлекс на лош стимул или нараняване
В обществото ни няма място за расизъм, заяви британският заместник-министър по въпросите на децата Вики Форд, след като Меган, съпругата на принц Хари, обвини човек от кралското семейство, че е повдигнал въпроса дали кожата на сина им ще е тъмна, предаде Ройтерс.  Вики Форд се изказа пред Скайнюз, макар да добави

Градина 24 / Цветя