Напишете дума/думи за търсене

9 лесни стъпки за сеитба на мушката

1. Напълнете саксийките или гнездата на разсадните табли с овлажнена торопочвена смес. Размерът им не трябва да бъде много голям по ред причини. Когато семеначетата развият 2-3 същински листа и изпълнят отреденото им пространство трябва да се пресадят в по-голяма саксия. Може да изглежда по-логично да се сее директно в големи съдове, но опитно е установено, че в по-малки растенията се представят по-добре.

2. Във всяка саксийка или гнездо се поставя по едно семенце и се покрива с тънък слой пресят и фин торф. Повърхността се омокря, колкото да се запечати, а семенцето да направи добър контакт с почвата. След това отгоре се слага прозрачен похлупак, който да задържа влагата и да поддържа температурата.

3. Съдовете се поставят на топло и светло място без директна слънчева светлина. Мушкатата поникват най-добре при 20-24 градуса по Целзий. Ако се наложи, до поникването се оросява почвената повърхност.

4. Покълването може да отнеме между 3 дни и 4 седмици. Следи се за появата на листенца и похлупакът се премахва своевременно. Почвата се поддържа умерено влажна. Добре е да се полива веднъж седмично с фунгицид срещу сеченето по разсада.

5. Поникването е знак, че семеначетата трябва да се преместят на по-светло място. Ако е нужно, може да се осигури изкуствено доосветяване. В този период е добре дневната температура да е с няколко градуса по-висока от нощната, като варира между 16 и 20-24.

6. При развитието на поне един същински лист е време за подхранване. разтворът да е слаб, двойно разреден от препоръките на етикета и да се прилага веднъж седмично.

7. Най-подходящият момент за пресаждане в по-големи саксии настъпва, когато се оформят напълно поне 3 същински листа, но това зависи и от размера на стартовите саксии. Ако времето и пространството ограничават възможността за пресаждане, се подбират и разреждат само най-едрите растения.

8. Когато опасността от късни пролетни слани отмине, е време за закаляване и изнасяне на младите растения. Закаляването трябва да протече поетапно, за да се намали стресът. Около седмица до 10 дни са достатъчни, след което семеначетата може да останат за постоянно навън. Въпреки това прогнозите за времето се следят стриктно и при опасност от рязко застудяване се взимат адекватни мерки.

9. След седмица-две мушкатата могат да заемат постоянните си места в градината или на балкона, а скоро ще ви зарадват и с цветовете си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
827, с 55 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, или 5,3 % от тестваните. За последното денонощие са направени общо 15 656 теста, oт които 4088 са PCR, а 11 568 са бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система
Една от най-великите фигури в историята не само на баскетбола, но на спорта въобще - Кобе Брайънт, и 13-годишната Джиана загинаха трагично заедно с още 7 души при катастрофа край град Калабасас, Калифорния, на хеликоптера, с който пътуваха, на 26 януари 2020 г. Легендата на “Лос Анджелис Лейкърс” бе на 41 г
“Шоуто на Николаос Цитиридис” се връща на 1 февруари Гала била отказала двойно по-голяма заплата от своята, за да се премести от Нова тв в Би Ти Ви. Поканата към нея била да заеме мястото на Деси Стоянова и Сашо Кадиев и вместо “Преди обед” да прави предаване, подобно на “На кафе” - това, което тя води по Нова тв

Градина 24 / Цветя