Напишете дума/думи за търсене

Сеитба на мушката. Как и кога?


Здравейте, мили хора! Отскоро отглеждам цветя и започнах да купувам в. „Хоби фермер“, силно препоръчан от моята баба. От вас научавам много и полезни неща за градинарството. Освен това съветите ви идват точно навреме за мен. През лятото ми се получаваше много добре. Терасата ми беше отрупана с цветове, най-вече мушкати. Купувах, каквото ми хареса и разбрах защо казвате: „Избирайте цветето според условията, а не обратно“. Имах си едно доматче в кофа от сирене. Всичко вървеше добре, докато не стана студено. Няма къде да съхраня мушкатата си през зимата и с мъка ги изкорених. Реших обаче, че ще си купя семена и ще се пробвам с тях. Обичам изненадите и се надявам догодина балкончето ми да се превърне отново в приказка, която сама съм си отгледала.
Моля, дайте ми съвети как да процедирам със семенцата. Как и кога да ги засея, как да се грижа за тях и не на последно място кога да очаквам първите цветчета? Благодаря предварително!

Топъл поздрав от студения северен склон на Витоша
Криси Петрова

Първо, благодарим за милите думи! Радваме се, че сме част от вашето ново хоби и с удоволствие ще отговорим на всички въпроси, които възникнат и в бъдеще.

Ще започнем с един много ценен съвет за всички, които имат намерение да се захванат със семена – ВЪОРЪЖЕТЕ СЕ С ТЪРПЕНИЕ! А сега по същество:

12 до 14 седмици от семето до цвета


Да, толкова време е необходимо на мушкатата да покълнат, да пораснат и да ви зарадват с цвят. И ако правилно си направите сметката, то декември и януари са най-подходящите месеци да стартирате новото си начинание.


Ще са ви необходими:
1. Семена. За предпочитане е да са качествени. Така си гарантирате висока и дружна кълняемост.
2. Съдове. Препоръчваме да засеете директно в малки саксиики или в табли с отделни гнезда, вместо да правите слят посев и после да пикирате.
3. Торф или почвена смес за разсади. Продават се готови, а може и сами да си направите.
4. Табелки/етикети. Всеки градинар си мисли, че пони достатъчно добре, но 80-100 и повече дни са си много време. Затова пишете, отбелязвайте, водете дневник. Той ще е от полза и в бъдеще.

Условията са много важни

Колкото по-светло е помещението, в което ще отглеждате растенията, толкова по-добре. Някой слънчев прозорец ще бъде идеален. Но ако нямате такъв, добра идея е да осветявате допълнително. В противен случай семеначетата ще се издължат, ще полегнат и е твърде вероятно да загинат.
Умерената температура и влажност играят основни роли. Твърде високи, те ще предизвикат неприятности като сечене на разсада, загниване или най-малкото изнежване. Ако пък са твърде ниски, нищо няма да се получи. Дори семенцата няма да поникнат.

Напролет е време за закаляване

Когато опасността от късни слани през пролетта отмине, младите мушката могат да бъдат преместени навън. Смяната на условията трябва да става поетапно и внимателно.
На първо време може да ги изнасяте за час-два в топлите обедни часове. След няколко дни престоят навън може да стане целодневен. Веднъж заякнали, растенията вече могат да остават денонощно на балкона.

В сайта ни www.gradina24.bg ще намерите подробна информация и конкретни съвети в няколко лесни стъпки как точно да извършите сеитбата.
Ние от в. „Хоби фермер“ и сайтовете www.gradina24.bg и www.bgfermer.bg желаем успех и сме насреща при възникване на други въпроси.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Средно 45 българи са умирали на ден Въпреки новите щамове в Англия и Южна Африка броят на новите заразени намалява За поредна седмица има позитивна статистика на коронавируса за България. Броят на активните болни под отчет е намалял с 13 хиляди (33%) до 26 582. Лежащите в болници с COVID-19 са 2822 - с 15% надолу
Безработицата в страната е имала два пика в пандемията - по-силен през април-юни и по-слаб през декември Ударила е повече по-развитите области Велико Търново е областта с най-висока заетост в България. Пандемията е ударила най-силно пазара на труда в големите икономически центрове, но има редица области
Откритото първенство по тенис на Австралия трябва да започне на 8 февруари и феновете по целия свят тръпнат в очакване с какъв екип ще се появи на корта Григор Димитров. Българската звезда в тениса обича да носи ексцентрични дрехи. Но преди година шокът за публиката наистина бе сериозен. На демонстративния турнир преди Australian Open Димитров

Градина 24 / Цветя