Напишете дума/думи за търсене

Чести грешки в градината

Зимата е време за равносметка и дискусии на градинска тематика. Всички имаме повече време да четем, да се информираме и да планираме. 

Точно затова решихме да отбележим едни от най-честите грешки, допускани от градинарите точно в този "почивен" период. Грешки, които в един момент се превръщат в навик, а могат да бъдат дори опасни. 

Здрав дух в здраво тяло

Работата в градината е на приливи и отливи. Има периоди на интензивно физическо натоварване, а има и такива на изчакване, в които тялото и мускулите ни не се напрягат много, много. За да се избегне болката в мускулите и преумората, добре е да се поддържа общия тонус през цялата година. Сутрешна физзарядка, спортно ходене, разтягане преди работа или няколко лесни упражнения ще улеснят пролетната офанзива в градината.

 Малкото е повече

Големите планове и мечти за градина с всичко в нея понякога се оказват непосилна задача в реалния живот. Защо? Защото "големият залък" може напълно да ви откаже от градинарството. С колкото по-малки стъпчици се захванете, толкова по-лесно ще се случват нещата. Надграждането и разширението на работните площи трябва да стават поетапно.

Плевелите - враг или приятел?

Лесно управляеми са в началните етапи от развитието им и невъзможно зло, ако ги оставим да се развият. С две думи, правилният момент за битка и стратегическите оръжия са ценности, които всеки градинар придобива в процеса на работа и натрупването на опит.

Съветът на всеки специалист е да се плеви, защото нежеланите растения са конкуренти, а не дават плод. От друга страна, те са чудесен зелен компонент за компост, могат да се разглеждат като индикатори за почвеното състояние и запасеност, а не на последно място, да бъдат и отличен мулч.

Ред в хаоса

Всеки градинар има огромен набор от инструменти. Ако не знае къде са, ако са мръсни и неподдържани, тогава работата не спори. Затова, грижата за "оръжията" е от първостепенно значение.

 Сигурността е на първо място

Ние българите сме големи оптимисти - работим без предпазно облекло, без очила, без слънцезащитен крем, ако щете. Но не рядко се случва и някоя беда. Пазете себе си, независимо колко безобидно изглеждат мотиката, теслата, храсторезът. Ще си спестите много главоболия. И да, знаем, че слънцезащитният крем е глезотия от гледната точка на бай Иван, но като му изгори врата...

Приятел в нужда се познава

Съседът е повече от роднина - доказано с времето и от неволите. Не забравяйте, че когато трябва да вдигате тежки предмети, да бъркате бетон, да ремонтирате косачката, съседите са онези, на които в повечето случаи можете да разчитате.

Сигурни сме, че в процеса на работа сами сте установили къде бъркате и защо. Ще се радваме да споделите с нас и читателите ни мъничко и от вашия опит в градинарството.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
827, с 55 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, или 5,3 % от тестваните. За последното денонощие са направени общо 15 656 теста, oт които 4088 са PCR, а 11 568 са бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система
Една от най-великите фигури в историята не само на баскетбола, но на спорта въобще - Кобе Брайънт, и 13-годишната Джиана загинаха трагично заедно с още 7 души при катастрофа край град Калабасас, Калифорния, на хеликоптера, с който пътуваха, на 26 януари 2020 г. Легендата на “Лос Анджелис Лейкърс” бе на 41 г
“Шоуто на Николаос Цитиридис” се връща на 1 февруари Гала била отказала двойно по-голяма заплата от своята, за да се премести от Нова тв в Би Ти Ви. Поканата към нея била да заеме мястото на Деси Стоянова и Сашо Кадиев и вместо “Преди обед” да прави предаване, подобно на “На кафе” - това, което тя води по Нова тв

Градина 24 / Дизайн