Напишете дума/думи за търсене

Цикас реагира на всяка промяна

Динозаврите на растителното царство по принцип се отглеждат лесно и безпроблемно в саксия, но в някои случаи си „показват рогцата“. Наша читателка изпрати снимка на цикаса си с молба за съвет. Листата променили цвета си буквално за 3-4 дни.
Не можем да твърдим със сигурност каква е причината за тези симптоми, но ето няколко насоки:

Скорошно пресаждане. Новата почва и стресът от пресаждането могат да провокират подобна реакция. Цикасите не обичат да бъдат местени, понасят зле големи саксии, дълбоко засаждане, преовлажняване или прекомерно пресъхване. Реакцията може да бъде мигновена и към рязко понижаване на температурата в помещението.

Хранителен дефицит. Вярно е, че тези растения не са големи консуматори, но в един момент реагират на липсата на хранителни вещества. Пожълтяването много прилича на манганов дефицит. Това обаче е само догадка по 2 причини. Първо, краткият период за проявление на симптомите и второ, сезонът на случване.

Съветът ни е да не предприемате нищо засега. Оставете листата на растението и не се притеснявайте. Сърцевината изглежда здрава, а тя е важна. Още повече, напълно нормално е старите листа да отпадат, когато започне образуването на нови, което се вижда на снимката.

Когато времето се затопли трайно, а повредените листа напълно отмрат, може да ги отстраните, но не преди това. Те все още работят. Наблюдавайте и пазете растението от резки промени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
“Шоуто на Николаос Цитиридис” се връща на 1 февруари Гала била отказала двойно по-голяма заплата от своята, за да се премести от Нова тв в Би Ти Ви. Поканата към нея била да заеме мястото на Деси Стоянова и Сашо Кадиев и вместо “Преди обед” да прави предаване, подобно на “На кафе” - това, което тя води по Нова тв
Алберт Попов завърши на шесто място нощния слалом в Шладминг и така постигна най-доброто си класиране този сезон. Така той дублира класирането си от 2019 година, в най-престижното състезание за световната купа. С девето време в първия манш и осмо във втория Алберт остана на 1,54 сек от победителя Марко Шварц (Австрия)
Средно 45 българи са умирали на ден Въпреки новите щамове в Англия и Южна Африка броят на новите заразени намалява За поредна седмица има позитивна статистика на коронавируса за България. Броят на активните болни под отчет е намалял с 13 хиляди (33%) до 26 582. Лежащите в болници с COVID-19 са 2822 - с 15% надолу

Градина 24 / Цветя