Напишете дума/думи за търсене

Илекс украсява зимата в червено

Ilex verticillata или winterberry е листопаден храст или малко дръвче с произход от Америка. Червените му плодчета се запазват цветни и ярки през цялата зима и през пролетта. Освен красиви, те са и храна за птиците в период на студ и оскъдица.

Красотата на растението се проявява, когато листата опадат през есента. За някои градинари това е минус в сравнение с вечно зеления джел, но пък точно това е чарът на този красавец.

Плодчетата се запазват дори, ако клонките са потопени във вода. В цветарските магазини се предлагат на доста висока цена, а причината за това е, че илексът расте бавно.

За да се радвате на повече плодчета, трябва да се погрижите да се образуват повече цветове напролет, които пък да бъдат масово опрашени от насекомите.

Илексът предпочита слънчеви изложения с умерено влажна и кисела почва. Отглеждането е сравнително лесно.

Обърнете внимание, че плодчетата не са ядливи и дори може да бъдат токсични за хора и животни при поглъщане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Една от най-великите фигури в историята не само на баскетбола, но на спорта въобще - Кобе Брайънт, и 13-годишната Джиана загинаха трагично заедно с още 7 души при катастрофа край град Калабасас, Калифорния, на хеликоптера, с който пътуваха, на 26 януари 2020 г. Легендата на “Лос Анджелис Лейкърс” бе на 41 г
“Шоуто на Николаос Цитиридис” се връща на 1 февруари Гала била отказала двойно по-голяма заплата от своята, за да се премести от Нова тв в Би Ти Ви. Поканата към нея била да заеме мястото на Деси Стоянова и Сашо Кадиев и вместо “Преди обед” да прави предаване, подобно на “На кафе” - това, което тя води по Нова тв
Алберт Попов завърши на шесто място нощния слалом в Шладминг и така постигна най-доброто си класиране този сезон. Така той дублира класирането си от 2019 година, в най-престижното състезание за световната купа. С девето време в първия манш и осмо във втория Алберт остана на 1,54 сек от победителя Марко Шварц (Австрия)

Градина 24 / Цветя