Напишете дума/думи за търсене

Как сами да оплетем коледен венец?


Завлядяни ли сте вече от коледния дух и празничното настроение? Украсихте ли дома си? Взехте ли елха? А лампички, играчки и гирлянди? А дали сте помислили за входната врата?

Тя е тази, която ви посреща и изпраща. А и не само вас, гостите и съседите също ще забележат, ако вложите творческия си талант в един ръчно направен венец.
И да, знаем, че тази традиция не е наша, но и камини нямахме доскоро, нали? Какво лошо има в това да провокираме повече усмивки с малко зелено и червено, малко блясък и светлинки, малко по-смели мечти...
Коледният венец на входната врата ще отрази безспорно вашият стил и сръчност. Можете да разгледате снимки и идеи в интернет или да творите според интуицията си. Можете да използвате всевъзножни материали – от естествени (иглолистни клонки, шишарки, сушени резенчета плодове, прежда, вълна, зебло, дървени шайбички и фигурки, канелени пръчки, орехи, хартия и др.) до изкуствени (шарени гирлянди, стъклени/пластмасови играчки, звънчета, цветя, звезди, снежинки и какво ли още не). Ваша воля.


Има обаче няколко тънкости, за които ще ви разкажем, а от снимките ще придобиете представа как стават нещата. Все пак може да си потърсите и някое клипче в интернет.
В изработката на коледен венец децата ще участват с удоволствие. Забавлявайте се заедно!


Необходими материали за основата


Винаги се започва от някъде, а когато става дума за венец, то необходима е основа. Тя може да бъде изработена от еластични клонки, оплетени в кръгла форма с помощта на тел и канап. А може да бъде и готова. В магазините се продават готови кръгове от стиропор, слама, мъх, тел и други. Обикновена закачалка за дрехи също ще свърши работа.
Ако решите да се спрете на клонки, уверете се, че сте подбрали хем еластични, хем упорити, защото, когато започнете да ги украсявате е твърде възможно кръглата форма да стане по-скоро овална.
Ще са необходими още канап или мека тел за самото заплитане.
Не забравяйте красива панделка или кукичка за окачане. Тях подберете в зависимост от възможностите, които дава входната ви врата.

„Петър плет плете...“

Техники за плетене на венец има много.
Зависи и с какви материали ще се работи. Ако са синтетични и без брокат или изкуствен сняг, съвсем спокойно може да се използва топъл силикон.
Малко по-сложно е при естествените материали. Те трябва да бъдат здраво закрепени за основата посредством тел или канап, а за най-сигурно фиксиране е добре и да се залепят, където това е възможно.
При заплитането на венеца е важно да спазвате посоката на клонките, както и да ги нарежете на сравнително еднакви парчета. Така се постига перфектната форма без стърчащи или хлътнали участъци. Естествено, несъвършенствата могат да бъдат прикрити в последствие.

Нестандартните също са ефектни

Има и бързи решения за нетърпеливите творци.
Китка иглолистни клонки с няколко шишарки и червена фльонга е едно много натурално и естестически изфържано украшение за входната врата, което няма да отнеме много време.
Кръгло парче картон, изрисувано с коледни мотиви от децата пък е личен и много сладък начин да покажете колко забавна е Коледа във вашия дом.
Голяма червена панделка с няколко играчки за елха, гирлянд по касата на вратата, червен чорап или шапка с елхова клонка, а защо не и просто няколко шишарки...


Творете на воля! Весели празници!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Съдии, прокурори и следователи нямат задължение да декларират имущество и конфликт на интереси пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщават от институцията, ръководена от Сотир Цацаров. На 1 април комисията е взела решението по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество
“Живей умно” е специален проект на “24 часа”, провокиран от новите реалности в живота ни. Ще ви разкажем във вестника и на сайта 24chasa.bg как отговорният бизнес помага реално на хората да живеят по-умно, като пестят енергия, време, ресурси. Иновациите, с които ще ви запознаем, са в различни области
Вчера в Суджоу се проведе годишната конференция за индустрията за изкуствен интелект в Китай за 2020 г. Докладът за развитието на сферата показва, че по брой на заявки за патенти за изкуствен интелект през последните десет години, Китай успява да поддържа първо място света, предава радио Китай. Броят на глобалните заявки за патенти в сферата през

Градина 24 / Дизайн