Напишете дума/думи за търсене

Резитба на дръвчетата започва през зимата

Любителите, които имат повече дръвчета в градината, предпочитат да започнат резитбата им по-рано, дори още през зимата. Да, не е проблем резитбата да се направи, особено в по-топлите райони на страната.
Все пак има някои особености, с които овощарите трябва да се съобразят в зависимост от климатичните условия през зимния период.

Правилата:

* Зимната резитба може да започне след листопада на овощните дръвчета и да продължи до преди напъпване на пъпките през пролетта, т. е., когато няма сокодвижение.

* Ако резитбата започне много рано, още преди листата да са опадали, дръвчето губи ценни хранителни вещества, които не са преминали към долните части.

* Аналогично е, ако резитбата се направи и късно, когато сокодвижението е започнало и хранителните вещества са се насочили към клонките и пъпките.

Често през пролетта градинарите, особено ако имат повече дръвчета, не успяват да направят навреме резитба.

Затова и препоръките, които се дават, са резитбата да започне след преминаването на зимните студове. Това обаче не винаги може да се предвиди, а и у нас рядко се случват такива продължителни периоди. Ето защо в този случай, ако се правят по-големи отрези, те трябва да се замазват с овощарска замазка, за да се избегне измръзване, изсъхване и заразяване.

Режете дръвчетата, когато имате свободно време. Правете го в топли и слънчеви зимни дни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
“Шоуто на Николаос Цитиридис” се връща на 1 февруари Гала била отказала двойно по-голяма заплата от своята, за да се премести от Нова тв в Би Ти Ви. Поканата към нея била да заеме мястото на Деси Стоянова и Сашо Кадиев и вместо “Преди обед” да прави предаване, подобно на “На кафе” - това, което тя води по Нова тв
Алберт Попов завърши на шесто място нощния слалом в Шладминг и така постигна най-доброто си класиране този сезон. Така той дублира класирането си от 2019 година, в най-престижното състезание за световната купа. С девето време в първия манш и осмо във втория Алберт остана на 1,54 сек от победителя Марко Шварц (Австрия)
Средно 45 българи са умирали на ден Въпреки новите щамове в Англия и Южна Африка броят на новите заразени намалява За поредна седмица има позитивна статистика на коронавируса за България. Броят на активните болни под отчет е намалял с 13 хиляди (33%) до 26 582. Лежащите в болници с COVID-19 са 2822 - с 15% надолу

Градина 24 / Дръвчета