Напишете дума/думи за търсене

И растенията се делят на "сови" и "чучулиги"

Британски учени са установили, че растенията имат сходни циркадни ритми с хората и подобно на тях могат да бъдат разделени на "сови и чучулиги", съобщи РИА Новости, позовавайки се на публикация в сп. "Плант, сел енд енвайрънмент".

Резултатите от изследването ще помогнат на специалистите да разберат каква генетична основа може да бъде променена, за да се настрои растението към различен биологичен ритъм. Подобна информация ще бъдат особено полезна в селското стопанство при подбор и отглеждане на различни култури, както за контролиране на цъфтежа им и прибиране на реколтата, предаде БТА. 

Всяко човешко тяло има вграден молекулярен "часовник", свързан с производството на определени хормони по време на сън и бодърстване. Тези периоди са известни като циркадни ритми.

За целите на настоящото проучване са избрани растения от Швеция, тъй като в страната се отчитат екстремни колебания в дневните температури. Изучавайки 191 сорта от семейството на зелето, учените са установили, че те имат сходни циркадни ритми с хората.

За растенията, спадащи към хронотипа "сова", денят започва около обяд. Те са активни до късно през нощта. При "чучулите", които се будят около 5-6 часа сутринта, спадът на активността и заспиването настъпват около 20-21 часа. Въпреки че при повечето растения не се наблюдават междинни стойности, междинният хронотип е наречен "гълъб".

Според изследователите тази разлика се определя само от два нуклеотида на гена COR28. Преди това този ген е бил известен като важен регулатор на растителните циркадни ритми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
827, с 55 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, или 5,3 % от тестваните. За последното денонощие са направени общо 15 656 теста, oт които 4088 са PCR, а 11 568 са бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система
Една от най-великите фигури в историята не само на баскетбола, но на спорта въобще - Кобе Брайънт, и 13-годишната Джиана загинаха трагично заедно с още 7 души при катастрофа край град Калабасас, Калифорния, на хеликоптера, с който пътуваха, на 26 януари 2020 г. Легендата на “Лос Анджелис Лейкърс” бе на 41 г
“Шоуто на Николаос Цитиридис” се връща на 1 февруари Гала била отказала двойно по-голяма заплата от своята, за да се премести от Нова тв в Би Ти Ви. Поканата към нея била да заеме мястото на Деси Стоянова и Сашо Кадиев и вместо “Преди обед” да прави предаване, подобно на “На кафе” - това, което тя води по Нова тв

Градина 24 / Дизайн