Напишете дума/думи за търсене

Нова мода: Букети от биоцветя

Ива Тончева

Букети от 100% биоцветя е новата мода, която си пробива път в Нидерландия. Блумон (Bloomon) е първият национален производител, който през лятото на 2020 г. пусна смесени букети, направени изцяло от биоцветя. Ограничена бройка от първите бяха предложени на пазара в Нидерландия и Белгия.

„Амбицията ни е да предприемем структурни стъпки за устойчивост и по този начин да вдъхновим останалата част от сектора на цветята“, казва Йорис ван дер Елс, директор по устойчивост в Bloomon. Биоцветята са важна първа стъпка в амбицията да бъде намалена употребата на пестициди. Направеното е наистина пионерско дело, защото в момента по-малко от 0,1% от цветарския сектор в Нидерландия е биологичен.

Прогнозите са, че предлагането на биологични цветя ще се увеличава през следващите години. Това е добра новина за природата, животните, хората и околната среда.

През последните години много производители, с които работи Bloomon, вече са предприели основни стъпки, за да направят компаниите си по-устойчиви, обръщайки внимание на използването на биологични пестициди, микроорганизми, но също така и на генерирането на устойчива енергия и LED осветление в оранжериите си. Bloomon обаче е

с една стъпка напред,

пускайки на пазара смесените биобукети. За момента асортиментът на биоцветя, произведени на нидерландска почва, е все още ограничен и затова първо започна предлагането им през лятото.

Компанията работи само с нидерландски производители, които използват единствено органични пестициди и имат биосертификат Skal. Биоцветята се отглеждат на открито и по естествен начин, като се използват естествени торове и устойчиви сортове, механичен контрол на плевелите и биоразнообразие в и около производственото поле.

Първият биобукет

на Bloomon бе много пъстър, направен от весели цветя в сини, жълти и светло розови нюанси с различна дължина. И тъй като биоцветята са по-малки по размер, той  е бил предназначен за малка ваза.

Биобукетите са били произведени и транспортирани отделно от конвенционалните цветя, за да предотврати евентуално замърсяване и смесване. Били са опаковани в 100% рециклирани опаковки. В букета е била включена и биологична храна за цветя от Chrysalу, чиято опаковка е също биоразградима.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Втора е Данка Люртова от Карлово, трети - Йордан Кръстанов (СДС) от с. Синитево Имах пълна подкрепа от премиера Бойко Борисов и министрите. Номинацията ми за водач на листата на ГЕРБ за Пловдив-област я приемам като доверие и оценка за работата ми като областен управител. Никога не съм правила компромиси, няма и да правя
Промяна в закона дава възможност да не плащаме втори път, ако сме сгрешили данните Ако объркаме регистрационния номер, държавата на регистрация или категорията на превозното средство, за което сме купили винетка, вече ще можем да поправим грешката, без да се налага да плащаме за документа повторно. Това предвиждат промени в Закона за пътищата
Продължават проверките на Пътна полиция за алкохол и наркотични вещества Срокът на валидност на свидетелствата за управление на МПС (СУМПС), който е изтекъл или ще изтече между 01. 09. 2020 г. и 30. 06. 2021 г. се удължава с 10 месеца, считано от датата на изтичане на срока на валидност. Това съобщи на брифинг главен инспектор Дамян Владинов от

Градина 24 / Дизайн