Напишете дума/думи за търсене

Как да планирам цъфтеж?

Интересува се Йоана, която е решила да отгледа зюмбюл, лалета и нарциси за началото на март 

Здравейте! Казвам се Йоана. Карантината миналата пролет ме принуди да търся алтернативни начини за доходи. Трябваше да намеря адекватно решение и то такова, което да има бърза реализация, а съответно и възвръщаемост. Родителите ми произвеждаха зеленчукови разсади, докато бяха в състояние да го правят, та... стегнах се - възстанових парниците. С ценни съвети от тях, минимално финансово вложение и много труд за нула време (и по неволя) станах потомствен производител и търговец. Зеленчуците вървят добре, но зимата е трудно без отопление, затова купих луковици за цветя. Все пак нужда от храна и красота винаги ще има, нали?

Ноу хау за зеленчуковите разсади има от къде да почерпя, както стана ясно, но за цветята имам нужда от помощ. Бихте ли ме насочили как да планирам цъфтежа така, че да са неустоими в началото март?

Засадила съм в саксии предимно зюмбюл, малко лалета и нарциси.

Предварително благодаря! Дано не съм закъсняла.

Подборът на сортове е първата крачка 

Форсирането на луковици не е лесна задача именно заради планирането на цъфтежа. Подборът на сортове е първата крачка.

Няколко от най-често срещаните сортове хиацинт, подходящи за форсаж, са:

* H. orientalis Blue Jacket - Отличен за ранен до средно ранен форсаж;

* H. orientalis Blue Pearl - Подходящ за ранен форсаж. Има склонност да не развива високо и здраво стъбло, а да отваря цветчета в пазвите на листата.

* H. orientalis City of Haarlem - Поддава се, но разцъфтява сравнително късно.

* H. orientalis Delft Blue - Лесен за форсаж, ранен цъфтеж;

* H. orientalis Gypsy Queen - Справя се добре със стреса, лесно се направлява цъфтежът.

* H. orientalis Jan Bos - Отличник в ранното разцъфтяване. Може да създаде проблем с издължаването на цветоноса.

* H. orientalis Pink Pearl - Още един отличник.

* H. orientalis White Pearl - Подходящ сорт, стига да протекат правилно процесите на формиране и изтегляне на цветоноса.

Отделен въпрос е фракцията на луковицата. Все пак, надяваме се изброените сортове да са и сред вашите насаждения.

Важни моменти при зюмбюла 

През студения период се оформя кореновата система. Тогава почвата се поддържа постоянно умерено влажна. Той може да продължи между 8 и 16 седмици, а покоят на луковиците зависи от температурата и светлината.

Основен момент, когато са готови за събуждане, е оформянето на жълто-зелената „свещичка“ на листата над почвата. Растенията могат да се преместят на по-топло и светло място, когато в нея се усетят цветовете при притискане с пръсти. Размерът ѝ е около 3-5 см.
Преходът към светлината (седмица-две) да бъде плавен, докато листата не добият стандартен зелен цвят. Поливките да са редовни, а интензитетът на светлината се регулира в зависимост от нарастването на цветоноса. Тъмнината провокира издължаване, докато ярката светлина подтиска растежа му. И двете крайности са нежелани. Този период отнема отново 1-2 седмици.

Лалетета и нарцисите реагират подобно 

Тук отново са важни самите сортове, както и фракцията на луковиците. Ориентировъчно нарцисите реагират по-бързо на промяната в условията. Това означава, че те ще отидат на топло последни. Разликата може да е в порядъка от седмица-две. Но пак трябва да се следят.

Оформянето на цветните пъпки е сигнал, че е необходима много светлина.

Преходът може да отнеме 3 до 5 седмици в зависимост от условията, но сме убедени, че в при топла зима (каквато се очертава) няма да имате никакви проблеми с насрочването на цъфтежа за началото на март без много усилия.

Внимавайте само със светлината. Не подценявайте и патогени като ботритис. Лалетата са особено застаршени от него.
С две думи, ако започнете затоплянето сега, още в края на февруари ще имате разкошни цветя за продан.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
“Шоуто на Николаос Цитиридис” се връща на 1 февруари Гала била отказала двойно по-голяма заплата от своята, за да се премести от Нова тв в Би Ти Ви. Поканата към нея била да заеме мястото на Деси Стоянова и Сашо Кадиев и вместо “Преди обед” да прави предаване, подобно на “На кафе” - това, което тя води по Нова тв
Алберт Попов завърши на шесто място нощния слалом в Шладминг и така постигна най-доброто си класиране този сезон. Така той дублира класирането си от 2019 година, в най-престижното състезание за световната купа. С девето време в първия манш и осмо във втория Алберт остана на 1,54 сек от победителя Марко Шварц (Австрия)
Средно 45 българи са умирали на ден Въпреки новите щамове в Англия и Южна Африка броят на новите заразени намалява За поредна седмица има позитивна статистика на коронавируса за България. Броят на активните болни под отчет е намалял с 13 хиляди (33%) до 26 582. Лежащите в болници с COVID-19 са 2822 - с 15% надолу

Градина 24 / Цветя