Напишете дума/думи за търсене

6 оригинални идеи за групи от иглолистни

Иглолистните композиции са идеалното решение за всеки двор, защото изглеждат красиви по всяко време на годината и не изискват много поддръжка.

Тези вечнозелени обитатели на градината не губят декоративния си ефект през всички сезони и дори изглеждат още по-елегантни под снежните шапки.

И ако едно време са били популярни само техните високи видове - смърч, бор, кедър, ела, то през последните десетилетия неуморните селекционери са създали много разновидности на иглолистни дървета, различни по форма, височина и цвят.

Комбинирайки ги умело, можете да създадете необикновени групи, които изглеждат не по-зле от цветните лехи и изискват много по-малко поддръжка.

1.Плоска леха 

В центъра на тази група са смърчовете джуджета Nidiformis , чиято максимална височина достига 1 м. Най-добре е да се оформят с хоризонтални форми на хвойна, например Cossack, което ще създаде нискорастяща граница.

Хвойната трябва да се засажда на разстояние 60 см една от друга, а смърчът - на 100 см.

Тази композиция е монохромна, в нея преобладават само зелените нюанси, но ако засадите хвойна от сортовете Aurea или Blue, композицията ще искри с жълти и сини цветове.

В подкрепа на хоризонталната леха от двете страни са засадени туи от сорта Смарагд. На заден план композицията се допълва от два планински бора и сферични смърчове.

2.Около къщата 

Има погрешно схващане, че в предната градина се засаждат само многогодишни и едногодишни цветя. Но всъщност това парче земя може да бъде идеално украсено с вечнозелени растения.

Просто трябва да изберете нискорастящи иглолистни дървета.

Тази композиция се състои от планински бор, който расте не повече от 1,5 м със сферична форма и пълзящи хвойни. Такова непретенциозно цветно легло ще ви осигури елегантна гледка от прозореца през цялата година.

3. От един вид, но различни сортове 

Растенията, засадени рамо до рамо от един и същи вид, но различни сортове, са добре комбинирани.

Така например, планинските борове от сортовете Pumilio, Gnome, Mugus, когато са един до друг, изглеждат чудесно. Те се различават по форма и височина на короната, като придават на мястото динамичност.
Боровете са подчертани с камениста хвойна в центъра и почвопокривни форми от иглолистни по краищата на композицията.

4. Трицветна подредба - хвойна, смърч и туя 

Растенията със сини игли изглеждат страхотно на зелен фон. В този състав на заден план има туи, засадени като жив плет: вляво - скалиста хвойна, вдясно - туя джудже.

Сините конусовидни и възглавничкови смърчове изглеждат невероятно сред зеленината. Стелещата се хвойна на преден план добавя жълт оттенък към композицията. Ефектът наистина е страхотен, а може да бъде подчертан и чрез поставяне на фигурка на гном или елф до дърво.

5. Скалиста градина в английски стил 

В Англия иглолистните храсти се използват широко за създаване на алпинеуми (скални градини).

Умалените форми на планинския бор са перфектно съчетани с тези на синия смърч Glauka Globoza и със средната хвойна Mint Julep. Бял мраморен чакъл под иглолистните дървета подчертава тяхната форма и структура.

6. Класически алпинеум 

Когато създавате алпинеум, трябва да знаете, че иглолистните дървета са основният елемент в него. Затова в началото на изграждането на композицията трябва да подчертаете центъра - обикновено това е пирамидално растение, около което се засаждат всички останали храсти.

Но нашият алпинеум има два центъра и в "противовес" на туята Смарагд е синият смърч Glauka Globoza. Двете дървета се различават по височина, форма и състав, като по този начин внасят определен ритъм в композицията. По периметъра на скалната градина се засаждат хоризонтални форми на хвойна и борове. Пространството между иглолистните дървета е украсено с цъфтящи широколистни храсти (хортензия, берберис, вейгела, будлея, спирея).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ирландия единствена в ЕС отчете ръст на БВП през 2020 г. заради износ на медицинско оборудване и фармацевтични продукти Доставянето на ваксините и облекчаването на ограниченията заради коронавируса ще позволят на икономиката на ЕС да се възстанови по-бързо от първоначално очакваното. Някои държави ще си възвърнат загубите още през 2021 г
Полицията нахлу в офисите на "Барселона" преди броени минути. Операцията е свързана с кампанията за очерняне на играчи, която бе проведена от бившия вече президент Жозеп Бартомеу. В нея дори пострада и Лионел Меси, като той бе оплюван от троловете на Бартомеу, който бе принуден да подаде
Google ще предостави някои от своите дигитални инструменти за сътрудничество и продуктивност за всички ученици и учители в България, предвижда Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката, и технологичната компания. По този начин те ще разполагат с допълнителни ресурси, които да подпомогнат тяхното обучение

Градина 24 / Дизайн