Напишете дума/думи за търсене

Френски дренаж в двора

Какво представлява и защо е нужен

Френският дренаж представлява изкоп, пълен с чакъл, предназначен да събира вода и да я пренасочва далеч от вашия имот.

Причините да изградите такъв изкоп са не само да защитите къщата от нежелана влага, но и при наклон на двора, когато се образуват локви и причинява щети на тревните площи, градината и пътеките.

Освен това, ползата от френския дренаж е не само практична, но и естетична. Каналът е маскиран като сухо легло на рекичка, което го прави красив елемент от пейзажа.

Преди да започнете обаче, ви трябва проект. Определете откъде ще започне и къде ще свършва оттичането. То трябва да е на поне 1 метър от къщата или оградата.  Опитайте се да избегнете всякакви колони, храсти или корени на дървета.

Помислете и за съседите. В идеалния случай френският дренаж трябва да се оттича в сравнително неизползвана част от имота, далеч от всякакви конструкции, върху пясъчна почва, която позволява на водата да се оттича лесно.

Как да го направите 

В началото на канализацията, където водата се събира, ще трябва да създадете устие, за да я събирате. Добра идея е да направите този отвор малко по-широк, отколкото останалата част, за да може да събира повече вода.

Очевидно е, че краят на дренажа трябва да е по-нисък от мястото, от където започва. Но какъв е подходящият наклон? Като правило, френският дренаж трябва да е с наклон най-малко с 2,5 см за всеки 2,5 м дължина, или с 1%. Ако е възможно, дъното на канала трябва да започва на около 40 - 50 см под основната кота на вашия дом.
Повечето хора биха изкопали широка и голяма канавка. Но има и по-малко трудоемък начин - като изкопаете канавката в триъгълна V- форма с квадратна лопата. Изкопайте от едната страна под ъгъл от 45 градуса, без да отстранявате пръстта. След това преминете от другата страна на канализацията, отново под 45 градуса изкопайте и отстранете пръстта. Резултатът ще ви даде обърната надолу форма на триъгълник.

Какво ви трябва? 

 

На дъното на изкопа се полага дренажна мембрана. Не е задължително, но може да използвате PVC тръба. Тръбите за френски дренажи включват отвори, които позволяват на водата да проникне в канализацията. Дупките трябва да бъдат разположени отгоре.

Имайте предвид, че традиционният френски дренаж не включва тръба. След облицоването с мембрана, запълнете с минерален агрегат - чакъл или натрошен камък с възможно най-хомогенна фракция не по-малка от 8 мм.

Тествайте с маркуч
Можете да използвате градинския маркуч, за да се уверите, че водата тече правилно. Препоръката е да тествате дренажа веднага, за да сте сигурни, че наклонът на канализацията е правилен.

Като украса в двора 

Това е незадължителна стъпка, но добавянето на някакъв пейзажен „бордюр“ – например с камъни, ще направи нещата да изглеждат хубави и спретнати. А така ще попречите на тревата да навлезе в „сухото поточе“.

Най-ранните форми на френските дренажи са били обикновени канавки, които са били издигани от по-висока зона към по-ниска и пълни с чакъл. Те може и да са измислени във Франция, но стават популярни, след като американецът Хенри Френч (1813–1885) ги популяризира в САЩ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Преди 60 години Мао Цзедун чрез Енвер Ходжа и Албания, а днес Си Дзинпин чрез Александър Вучич и Сърбия се опитват да разширят влиянието на Китай на европейския континент, пише вестник "Блиц" под заглавие "Стана ли Сърбия първата китайска колония в Европа?" Официалните лица отправят идентични послания за стратегическо партньорство и желязно
Холивуд се нуждае от повече разнообразие Както през цялата си кариера, Джейн Фонда използва и платформата на наградите "Златен глобус", за да говори по важни теми и призова за повече разнообразие в Холивуд, като почете "общността на разказвачи на истории" при приемане на наградата за цялостно творчество "Сесил Б. Демил", съобщи Асошиейтед прес
Бизнесменът Николай Банев, който е в ареста от 2 години, е с коронавирус от събота. Тогава е бил диагностициран. Новината съобщи един от адвокатите му Христо Ботев. Според защитника му бил "изоставен в един изолатор в затвора, където нямало нито медикаменти, нито подходящи условия". "Надявам се поне да го преместят в лечебно заведение", каза Ботев

Градина 24 / Дизайн