Напишете дума/думи за търсене

Световни тенденции за двора

Известни ландшафни дизайнери дават тон

Зимата е най-подходящото време да се замислите какви декоративни промени да внесете при оформянето на двора си тази година.
Затова от полза ще е да се запознаете с мненията на известни ландшафтни дизайнери. Те са членове на Обществото на градинарите във Великобритания - единствената организация, която акредитера професионалните дизайнери в страната.

Градината всъщност е отражение на характера и вкуса на своя собственик. Затова не е толкова важно какви са модните тенденции, главното е те да съответстват на вашите естетически предпочитания и на особеностите на вашата градина.

Градинарство и климатични промени 

Глобалното затопляне прави своите корекции в живота не само на полярните мечки и императорските пингвини, но и на обикновените градинари. Изглежда, че много малко повишаване на средната годишна температура (само с 1 градус C) води до изместване на агроклиматичните зони с около 100-120 км. Това подобряване на условията за растеж на топлолюбиви култури на по-студени места има и недостатък - проблемното отглеждане на растения, характерни за даден регион.

Промените се случват твърде бързо, така че природата няма време да се адаптира към тях по естествен начин. Помагането на вашия парцел да се адаптира към променящия се климат е основната насока в градинарството през последните години. Изменението на климата принуждава и градинарите да обръщат внимание на неща като избор на нови култури, подобряване на напоителните системи и спазване на екологичните стандарти.

Архитектурни растения 

Растенията с изразителни очертания и относителна стабилност на външния вид се наричат архитектурни. Не е трудно да разпознаете такова растение. Необичайната форма или размер на стъблата, листата или съцветията, изящните очертания, шарка и симетрия - това са качествата, които подтикнаха британските ландшафтни дизайнери да направят аналогия с класическите елементи на архитектурата и да отделят специална категория за растенията, които отговарят на тези характеристики.

Такива култури се използват като основа за композиции или фокусни точки на дизайна на обекта. Сю Таунсенд, носителка на две награди от градинарското общество на Великобритания за Малка градина в градското развитие и композитен растителен дизайн, вярва, че тенденцията за акценти ще продължи.

Ако говорим за малки площи, тогава не трябва да има твърде много такива растения, защото в противен случай те ще отвличат вниманието едно от друго. На голяма територия, с помощта на такива обекти, е възможно да се направят не една, а няколко концептуални композиции наведнъж, с помощта на архитектурни култури. Можете да използвате Gunneru, Miscanthus, Astilboides, Cortaderia, Butterbur, Kokhia, Badan и други.

Плавен преход отвътре - навън 

Ландшафтните дизайнери продължават да отдават почит на модните тенденции в интериорния дизайн. Сега, става все по-очевидно, че всичко, което става популярно сред създателите на концепции за интериорна декорация на къщата, рано или късно, се отразява и в дизайна на градинските парцели.

По-младите дизайнери като Дарън Хоукс (притежател на два златни медала от Кралското градинарско общество) предпочитат да разглеждат къщата и градината като цяло.

Това предполага не само единството на стиловете в техния дизайн, но и по-плавен преход от едната към другата.

Явления, характерни преди това само за интериорния дизайн, заемат своята ниша в областта на външния дизайн. Градинските мебели и контейнерите за растения стават все повече като домашното обзавеждане.

Окачени конструкции 

Друг дизайнер, печелил награди - Джо Перкинс предсказва връщането към окачените дизайни. Въпреки това, вместо обичайните катерещи или падащи ампелни (окачени) видове, дизайнерът препоръчва растения с големи листа и ярки цветя.

По-добре е да използвате като контейнери не обичайните висящи кошници и саксии, а нещо по-оригинално, като дървени кутии.

Места за почивка и събирания 

Тенденцията за подреждане на комуникационните зони не губи своята актуалност. Градински "стаи" уединени беседки, летни кухни, камини и оборудвани стационарни барбекюта са места, където можете да си прекарате чудесно със семейството и приятелите си.

Карън Роджърс, носител на втората награда за най-добра композиция на изложението за цветя в Хамптън, съветва да се обърне повече внимание на избора на растения (за предпочитане е те да изпълняват функцията на звукоизолация от съседите) и правилната организация на осветлението.

Дива красота 

Това е добра новина за тези, които в процеса на грижа за своя сайт не могат да намерят време да го "усъвършенстват". Друг победител в изложението , Джо Симс, твърди, че естествената, макар и леко пренебрегвана градина става модерна. А на растенията се осигуряват минимални и най-необходими грижи. Впечатлението за естественост и почти полудивост придава на градината известен чар, а синтезът на класически архитектурни форми и натуралистични насаждения задава вектора на съвременния дизайн на градината. Темата за хармоничното съжителство с природата продължава в желанието на собствениците да пресъздадат условията, характерни за природните екосистеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ирландия единствена в ЕС отчете ръст на БВП през 2020 г. заради износ на медицинско оборудване и фармацевтични продукти Доставянето на ваксините и облекчаването на ограниченията заради коронавируса ще позволят на икономиката на ЕС да се възстанови по-бързо от първоначално очакваното. Някои държави ще си възвърнат загубите още през 2021 г
Полицията нахлу в офисите на "Барселона" преди броени минути. Операцията е свързана с кампанията за очерняне на играчи, която бе проведена от бившия вече президент Жозеп Бартомеу. В нея дори пострада и Лионел Меси, като той бе оплюван от троловете на Бартомеу, който бе принуден да подаде
Google ще предостави някои от своите дигитални инструменти за сътрудничество и продуктивност за всички ученици и учители в България, предвижда Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката, и технологичната компания. По този начин те ще разполагат с допълнителни ресурси, които да подпомогнат тяхното обучение

Градина 24 / Дизайн