Напишете дума/думи за търсене

Билкова градинка в градска среда

 4 трика за оптимизиране на пространството

Искате сами да си произведете ароматни подправки за вкусни гозби и чайчета за лечение или освежаване, но живеете в голям град и нямате достатъчно място. Чудесно! Какво по-хубаво от китна градинка или балконче с множество и различни растения, кое от кое по-красиви и по-ароматни, и по-вкусни, и по-полезни.

Ще ви подскажем няколко трика за оптимизиране на пространството, но преди това трябва да изясните за себе си и със семейството си какви растения ще са необходими за кухнята ви. Какви са вкусовете ви, колко често готвите, свежи или сушени подправки употребявате по-често и т.н. Все въпроси, които ще ви насочат какво точно да търсите и да отглеждате.

Не забравяйте да определите изложението на градинката или терасата, защото слънчевото огряване, ветровете, височината и другите фактори на микропространството са едновременно ограничители и помощници.

Е, как да извлечете максимума от малкото пространство?

1. Използвайте височината 


Малките открити пространства (дворчета и балкони) обикновено са обримчени в стени. Те са досадно ограничаващи, но изпълняват и друга съществена функция – хвърлят дебела сянка. А това е по-лошото.
Възползвайте се и обърнете недостатъка на имота си в положителна черта. Мислете във височина.

Наблюдавайте коя стена се огрява от слънцето и в кои часове. Изградете вертикални градинки от сандъчета или други съдове. Засадете увивни растения като пасифлората например. Красавицата ще има нужда от опора под формата на арка или пергола. Други варианти за полезни увивни растения са хмел, къпина, петолистна гиностема/джиностема (Gynostemma jiaogulan) или женшена на бедняка, а защо не и катерливи рози.

2. Изберете растения с многократен добив 

Много от билките и подправките могат да бъдат многократно „подстригвани“, с което добивите от единица площ се увеличават поне 2-3-4, а защо не и повече пъти. Всичко зависи от темпа на нарастване на отделните видове.

Растения, подходящи за по-сериозна експлоатация от подобен тип, са готу кола (скоро ще ви разкажем по-подробно за това индийско чудо), босилек, спилантес, мащерка, розмарин, лимонова трева, бергамот, мента, джоджен, магданоз, копър, чубрица и много, много други.

3. Красиви рамки за полезна градина 

Когато говорим за рамки, асоциацията винаги е за още едно ограничение. В градинарстването обаче рамките са от голяма полза, независимо дали става въпрос за повдигнати лехи в двора, или за контейнери на балкона.

Рамкирането на работните площи допринася за лесното обгрижване на растенията, донякъде предпазва кръста и гърба, а не на последно място, позволява индивидуално отношение към по-специфични изисквания на някои билки.

В контейнери могат да се отглеждат растения комбинирано или в т.нар. монокултура. Подходящи видове са алое вера, повечето подправки, латинки, шивес, невен, градински чай и други.

4. Поликултури 


Взаимстван от земеделието, терминът поликултури означава, че на едно място се отглеждат няколко вида растения със сходни изисквания към светлина, температура и влага. Методът се практикува най-вече в пермакултурата и в природосъобразните градини.

Най-яркият пример за смесено отглеждане на няколко култури е този за „трите сетри“ – царевица, фасул и тиква. Всяко растение допринася с нещо за взаимното добруване на трите.

В интерес на истината, билковите съобщества не са излъчили подобно ползотворно взаимодействие, но на малки площи градинарите нямат много голям избор.

Основно значение за подбора на видове е да имат сходни изисквания и да не се конкурират. Останалото е по волята на градинаря.
Снимка: 04-5

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Холивуд се нуждае от повече разнообразие Както през цялата си кариера, Джейн Фонда използва и платформата на наградите "Златен глобус", за да говори по важни теми и призова за повече разнообразие в Холивуд, като почете "общността на разказвачи на истории" при приемане на наградата за цялостно творчество "Сесил Б. Демил", съобщи Асошиейтед прес
Бизнесменът Николай Банев, който е в ареста от 2 години, е с коронавирус от събота. Тогава е бил диагностициран. Новината съобщи един от адвокатите му Христо Ботев. Според защитника му бил "изоставен в един изолатор в затвора, където нямало нито медикаменти, нито подходящи условия". "Надявам се поне да го преместят в лечебно заведение", каза Ботев
Управляващите обявиха водачите си Лидерите застават един срещу друг в два региона - Пловдив и 25-и МИР в столицата Женска битка в Добрич и в Кърджали Дончев VS Дончев в Габрово Поне осем кървави дербита между двете най-големи политически сили се оформят за започващата в петък предизборна кампания. Това стана ясно

Градина 24 / Билки