Напишете дума/думи за търсене

5 златни правила за избор на градински стил

Преди да започнете да работите върху дизайна, трябва да решите кой градински стил ще ви подхожда най-добре.

А има ли смисъл да ги изучавате? Разбира се! Но не е и нужно безмислено да копирате дизайна, създаден от градинаря на далечна от нас държава и епоха.

Но когато изучавате това, което други хора са направили, придобивате дизайнерски познания.

Сравнявайки различни варианти като "надничате" в работата на най-добрите майстори не само на нашето време, но и от миналото, започвате да разбирате по-добре какво ви харесва и какво ще бъде удобно точно за вашето семейство.

Затова комбинирайте елементите от различни стилове, които харесвате, и решете. Важното е, да се чувствате комфортно във вашата градина.

1. Впрегнете въображението 

 

Опитайте се да научите повече за стила, елементите от който искате да използвате.

Ако е исторически, разберете нещо за събитията, живота и обичаите на епохата. Понякога тази информация помага за вашата собствена градина и живота ви, давайки тласък на въображението.

Може би по японски обичате да се отдавате на мисли, концентрирайки се върху определена идея? Или да зарадвате гостите с музика и други изискани забавления като Лоренцо Великолепни? Или да научите природни тайни като средновековен аптекар...?

2. Организирайте пространството 

 
 

Обърнете повече внимание на характерната за стила организация на пространството.

Първото, което винаги привлича вниманието, са декоративните детайли. Но те не са достатъчни за изграждането на градина. Важно е да изберете откъде и как ще минават пътеките - а там ще има открити пространства и уединени ъгли.

Всеки стил предлага свое решение. Например, любителите на пищните пиршества, римляните, а след тях и арабите, са измислили вътрешните дворчета: защо да носят безброй ястия с лакомства на десетки метри от дома?

Японците пък са на противоположното мнение: чайната, където се канят гости, се намира в отдалечен, уединен ъгъл. Само стигането до него вече е цяла церемония!

3. Адаптирайте стила 

 

Съобразете се с естествените условия на вашата градина.

Използвайте евтини местни материали, замествайки традиционните с модерни, по-достъпни. Променете баланса на светлината и сянката, ако установите, че сенчестите южни градини във вашите условия ще изглеждат твърде мрачни.

Разбира се, има елементи, специфични за всеки стил. Но на практика цветовата схема и асортиментът от растения не са неизменни правила.

4. Семейството диктува 

 

Съобразете избора си с нуждите на членовете на семейството.
Децата може да не харесват цялото си свободно време за медитация в алпинеума, а бабата може да не си представя градина без леха със зеле.

Със сигурност можете да намерите решение, което да подхожда на всички, още повече, че нито един стил не струва семейното ви благополучие.

5. Не се страхувайте да смесвате стилове 

 

Относително наскоро в речника на ландшафтните дизайнери се появи модерната дума фюжън, означаваща смес от стилове (най-често два). Ако се замислите, той не съдържа нищо ново за пейзажното изкуство и това е често срещана, дори традиционна практика.

Градината не е облекло - тя може да се използва десетки и стотици години. От незапомнени времена собствениците постепенно правят промени в пейзажа: сменят остарелите растения, създават цветни лехи и беседки по нов начин, запазвайки любимите си ъгли непроменени. В същото време градина, която е удобна и отразява семейния начин на живот, никога не изглежда нелепа.

Днес, когато първоначално планирате градина, тя често се замисля като многостилна, изградена върху смесица от традиции. Най-често срещаните опции са: елементи от японски стил и хай-тек; модернизъм и екзотични мотиви (мавритански, японски, китайски градина); архитектурна основа на италианска градина и естествен стил.

Голяма част от това, което днес се признава за класика, се е родило по този начин. Например, известната градинарка Гертруд Джекил реконструира образа на средновековно селско имение, добавяйки му романтика: перголи от италианските ренесансови градини, буйни цветни лехи... Сега навсякъде по света този стил се нарича "вилна градина", Превърнала се е и в стандарт и синоним на фразата "английска градина".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
28-годишна родилка с COVID-19 е починала в Сливенско, а бебето й е с отрицателен тест, съобщиха от Областния кризисен щаб. Жената е от община Котел и е сред 34-мата починали през миналата седмица в областта. През изминалата седмица са заболели 383 души, като в сравнение с предходния едноседмичен период те са с близо 29 процента по-малко
Григор Димитров даде интервю за сайта на АТП преди началото на турнира в Монте Карло. – Кой от турнирите Мастърс 1000 най-много турнирите би искал да спечелиш? – Монте Карло е сред първите в списъка. Индиън Уелс и Маями също, разбира се. Там ситуацията е такава, че ако играеш силно на единия турнир, ще го направиш и на другия
"В страната пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Всеки месец ще пристигат по толкова. От следващия месец се очаква да пристигнат и допълнителни доставки. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca

Градина 24 / Дизайн