Напишете дума/думи за търсене

Стилове в ландшафта

Ландшафтният стил е набор от художествени техники, система от стабилни и еднакви интерпретации на форми.

Те определят общия облик на вашата градина - определена комбинация и използване на растителни елементи и видове декор.
Стиловете на градинарското изкуство, като стиловете на интериора, могат да бъдат разделени на исторически установени и относително нови, модерни. Нека започнем с първите.

Английска градина от 18-и век 

 

Както подсказва името, този метод за декориране на градински парцел в Англия се оформя в началото на 18 век. Основната идея е любов и уважение към естествената флора, общото между човека и природата.

Английският почерк е баланс между лека небрежност и домашна, добре поддържана градина.

Хармонията се постига чрез следните критерии:

гладки контури и линии, липса на прави и остри ъгли; единството на градината и къщата; вертикално градинарство; каменни павирани, криволичещи пътеки, които имитират естествени; спретнати тревни площи, като място за пасивна почивка; използването на растения с различна височина за създаване на релефни и живописни коридори; изобилие от многогодишни растения; външен естествен резервоар или поток; лехи под формата на цветни "килими" и могили; бунт от цветове, цветови контрасти.

Пейзажната градина, стилизирана като "див" кът на природата започва точно пред вратата на къщата, на фасадата и портите, преплетени с бръшлян, грозде и бръмчалки - катерещи се, световноизвестни английски рози. Английската градина е

фестивал на цветята

Сред най-популярните са: рози, бегонии, лобелии, макове, ален градински чай, многоцветен делфиниум.
Атрибутите на един наистина английски пейзаж са дървени или каменни пейки, разположени в края на пътеките, саксии с цветя, керамични плочи, монтирани в алеи, романтична беседка, малки мостчета, ковани фенери.

Характерна особеност е наличието на един или два антични предмета - статуя, ваза.

Оцветяване - зелено, осеяно със сребърни, бели, пурпурни, люлякови нюанси.

Холандски пейзаж 

 

Можете да добиете представа за това, като разгледате картините на майсторите от холандската школа. Характеризира се с пасторалност, ярък цветен, примерен и лъскав вид.

Доминиращи в холандския стил са: трева за партер - центъра на градината и гордостта на собственика; жив плет; малък брой дървета (предпочитание се дава на цветя и храсти); миксбордове покрай пътеките; селски декор, забавни фигурки; цветни лехи в каруци.

Пред фасадата

на къщата, скрита от лоза, има много елегантна морава, заобиколена от цветни лехи и декоративни храсти - сърцето на градината. За създаването му са подходящи храстовидни култури с тесни листа.
Тревната площ е подчертана със стандартно дърво, топиарий, малка чешма или мъничко цветно легло с цветя - камасия, зюмбюли, минзухари.

Тревната площ на партера е заобиколена от подстриган жив плет или миксбордер - смесена цветна градина с внимателно подбрани култури. Луковичните са най-популярни: лалета, лилии, нарциси.

Незаменимо условие за холандската градина е откритостта, за да могат минувачите да й се възхищават. Следователно здравите огради не се монтират, а се задоволяват с жив плет от хвойна, чемшир, дрян или ограда от редки ковани пръти.

Пътеките

са покрити с чакъл или камъчета. Оборудвани са площадки, на които са поставени павилиони и декоративни елементи. Но пейките често се "изрязват" направо в миксбордера, в живата ограда.

Холандската градина е немислима без ръчно изработени декорации: първо, това са каручки, "натоварени" с цветя. На второ място, декоративни мелници и кладенци, както и колела, дървени кофи и бъчви, дори скринове и куфари, пригодени за мини цветни лехи.
Скулптурите често са смешни - събуждат усмивка: каменни жаби, гномове, гарвани, русалки. Палитрата на холандската градина е пищна зеленина с ярки проблясъци на алено, синьо и бяло.

Селски дизайн 

 
 

Невинната естественост е в основата на селската градина. Тя не декларира идеята за единство с природата, тя е самата природа. Селският дизайн обаче не означава пълна липса на правила. Ето какви са те: простота и светлина; случайност; чакълести пътеки или покрити с камъни с пролуки за тревата; наличие на овощни дървета и градински лехи; цветя, растящи не само в цветни лехи; пълзящи, катерещи се растения по огради; декор от "селски" предмети - фрагменти от ракита, каруци и колела, глинени гърнета и кани, бъчви; плодове в ролята на цветя - тикви, физалис, грозде и др.; комбиниране на градински и диви култури в една група.

Гледката

на селския парцел е златната среда между естественото занемаряване и икономическите грижи, красотата и ползата.
Необходими са овощни дървета и храсти и цветни лехи. По-добре е да разположите ябълкови и сливови дървета не на едно място и в строг ред, а в различни ъгли на парцела.
Формирането на пълноценна зеленчукова градина от лехи също не си струва, можете да се ограничите до пикантни, здравословни билки.
Скъпите, екзотични цветя няма да се впишат в пейзаж, пълен със селска спонтанност. Но такава градина няма да мине без слънчоглед и слез, космос, маргарити и невен.
Там, където е сянка, можете да засадите сенколюбиви, с текстурирани папрати.

Цветята

в подобна градина не растат в цветни лехи, а просто на свободни тревни площи, близо до овощни дървета и между зеленчукови лехи.
Атрибутите на селската градина са дървени или плетени мебели с интересен вид, къщички за птици, люлки, груби, ръчно изработени живи плетове, забавно градинско плашило, каручки и колела от тях.
Разнообразието от декори е почти неограничено: можете да използвате селски съдове и инструменти, всякакви вани, тегличи и кобилици, като ги украсявате с цветя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кметицата на район "Красно село" Росина Станиславова е сключила договор сама със себe си по европроекта за патронажна грижа, но това не е незаконно. Това става ясно от нейни обяснения, цитирани от БГНЕС: „Едната страна по договора е кметът на района, сключил договор с Министерство на труда и социалната политика
Човешките полови клетки сами решават дали си "пасват" или не, пише "Популярная механика", позовавайки се на резултатите от изследване на шведски и британски специалисти. Предишни проучвания са показали, че механизмът на взаимодействие между сперматозоидите и яйцеклетките не е свързан с психологическите взаимоотношения, изградени между партньорите
Преди 60 години Мао Цзедун чрез Енвер Ходжа и Албания, а днес Си Дзинпин чрез Александър Вучич и Сърбия се опитват да разширят влиянието на Китай на европейския континент, пише вестник "Блиц" под заглавие "Стана ли Сърбия първата китайска колония в Европа?" Официалните лица отправят идентични послания за стратегическо партньорство и желязно

Градина 24 / Дизайн