Напишете дума/думи за търсене

Стилове в ландшафта

Ландшафтният стил е набор от художествени техники, система от стабилни и еднакви интерпретации на форми.

Те определят общия облик на вашата градина - определена комбинация и използване на растителни елементи и видове декор.
Стиловете на градинарското изкуство, като стиловете на интериора, могат да бъдат разделени на исторически установени и относително нови, модерни. Нека започнем с първите.

Английска градина от 18-и век 

 

Както подсказва името, този метод за декориране на градински парцел в Англия се оформя в началото на 18 век. Основната идея е любов и уважение към естествената флора, общото между човека и природата.

Английският почерк е баланс между лека небрежност и домашна, добре поддържана градина.

Хармонията се постига чрез следните критерии:

гладки контури и линии, липса на прави и остри ъгли; единството на градината и къщата; вертикално градинарство; каменни павирани, криволичещи пътеки, които имитират естествени; спретнати тревни площи, като място за пасивна почивка; използването на растения с различна височина за създаване на релефни и живописни коридори; изобилие от многогодишни растения; външен естествен резервоар или поток; лехи под формата на цветни "килими" и могили; бунт от цветове, цветови контрасти.

Пейзажната градина, стилизирана като "див" кът на природата започва точно пред вратата на къщата, на фасадата и портите, преплетени с бръшлян, грозде и бръмчалки - катерещи се, световноизвестни английски рози. Английската градина е

фестивал на цветята

Сред най-популярните са: рози, бегонии, лобелии, макове, ален градински чай, многоцветен делфиниум.
Атрибутите на един наистина английски пейзаж са дървени или каменни пейки, разположени в края на пътеките, саксии с цветя, керамични плочи, монтирани в алеи, романтична беседка, малки мостчета, ковани фенери.

Характерна особеност е наличието на един или два антични предмета - статуя, ваза.

Оцветяване - зелено, осеяно със сребърни, бели, пурпурни, люлякови нюанси.

Холандски пейзаж 

 

Можете да добиете представа за това, като разгледате картините на майсторите от холандската школа. Характеризира се с пасторалност, ярък цветен, примерен и лъскав вид.

Доминиращи в холандския стил са: трева за партер - центъра на градината и гордостта на собственика; жив плет; малък брой дървета (предпочитание се дава на цветя и храсти); миксбордове покрай пътеките; селски декор, забавни фигурки; цветни лехи в каруци.

Пред фасадата

на къщата, скрита от лоза, има много елегантна морава, заобиколена от цветни лехи и декоративни храсти - сърцето на градината. За създаването му са подходящи храстовидни култури с тесни листа.
Тревната площ е подчертана със стандартно дърво, топиарий, малка чешма или мъничко цветно легло с цветя - камасия, зюмбюли, минзухари.

Тревната площ на партера е заобиколена от подстриган жив плет или миксбордер - смесена цветна градина с внимателно подбрани култури. Луковичните са най-популярни: лалета, лилии, нарциси.

Незаменимо условие за холандската градина е откритостта, за да могат минувачите да й се възхищават. Следователно здравите огради не се монтират, а се задоволяват с жив плет от хвойна, чемшир, дрян или ограда от редки ковани пръти.

Пътеките

са покрити с чакъл или камъчета. Оборудвани са площадки, на които са поставени павилиони и декоративни елементи. Но пейките често се "изрязват" направо в миксбордера, в живата ограда.

Холандската градина е немислима без ръчно изработени декорации: първо, това са каручки, "натоварени" с цветя. На второ място, декоративни мелници и кладенци, както и колела, дървени кофи и бъчви, дори скринове и куфари, пригодени за мини цветни лехи.
Скулптурите често са смешни - събуждат усмивка: каменни жаби, гномове, гарвани, русалки. Палитрата на холандската градина е пищна зеленина с ярки проблясъци на алено, синьо и бяло.

Селски дизайн 

 
 

Невинната естественост е в основата на селската градина. Тя не декларира идеята за единство с природата, тя е самата природа. Селският дизайн обаче не означава пълна липса на правила. Ето какви са те: простота и светлина; случайност; чакълести пътеки или покрити с камъни с пролуки за тревата; наличие на овощни дървета и градински лехи; цветя, растящи не само в цветни лехи; пълзящи, катерещи се растения по огради; декор от "селски" предмети - фрагменти от ракита, каруци и колела, глинени гърнета и кани, бъчви; плодове в ролята на цветя - тикви, физалис, грозде и др.; комбиниране на градински и диви култури в една група.

Гледката

на селския парцел е златната среда между естественото занемаряване и икономическите грижи, красотата и ползата.
Необходими са овощни дървета и храсти и цветни лехи. По-добре е да разположите ябълкови и сливови дървета не на едно място и в строг ред, а в различни ъгли на парцела.
Формирането на пълноценна зеленчукова градина от лехи също не си струва, можете да се ограничите до пикантни, здравословни билки.
Скъпите, екзотични цветя няма да се впишат в пейзаж, пълен със селска спонтанност. Но такава градина няма да мине без слънчоглед и слез, космос, маргарити и невен.
Там, където е сянка, можете да засадите сенколюбиви, с текстурирани папрати.

Цветята

в подобна градина не растат в цветни лехи, а просто на свободни тревни площи, близо до овощни дървета и между зеленчукови лехи.
Атрибутите на селската градина са дървени или плетени мебели с интересен вид, къщички за птици, люлки, груби, ръчно изработени живи плетове, забавно градинско плашило, каручки и колела от тях.
Разнообразието от декори е почти неограничено: можете да използвате селски съдове и инструменти, всякакви вани, тегличи и кобилици, като ги украсявате с цветя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Съдии, прокурори и следователи нямат задължение да декларират имущество и конфликт на интереси пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщават от институцията, ръководена от Сотир Цацаров. На 1 април комисията е взела решението по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество
“Живей умно” е специален проект на “24 часа”, провокиран от новите реалности в живота ни. Ще ви разкажем във вестника и на сайта 24chasa.bg как отговорният бизнес помага реално на хората да живеят по-умно, като пестят енергия, време, ресурси. Иновациите, с които ще ви запознаем, са в различни области
Вчера в Суджоу се проведе годишната конференция за индустрията за изкуствен интелект в Китай за 2020 г. Докладът за развитието на сферата показва, че по брой на заявки за патенти за изкуствен интелект през последните десет години, Китай успява да поддържа първо място света, предава радио Китай. Броят на глобалните заявки за патенти в сферата през

Градина 24 / Дизайн