Напишете дума/думи за търсене

Символите в китайската градина

Само пагоди не стигат

Китайското пейзажно изкуство от хиляди години се основава на правилата на Фън Шуй.

Движението на водата и вятъра, основните елементи в даоисткия мироглед, генерират енергията Ци, която трябва да проникне както в къщата, така и в градината.

Ако оформлението не отчита тези мъдрости и не регулира потока на Ци, градината не може да се нарече китайска, независимо колко пагоди сте сложили в нея.

Китайците са сигурни: енергията Ци циркулира свободно само по естествени, чудотворни линии и контури. Следователно в градината не може да има симетрия, паралели и прави ъгли.

Китайската градина се подчинява на следните правила: всички елементи трябва да образуват една цялостна композиция; градината е длъжна да лекува, да бъде „зала“ за чигонг и медитация; нови гледки трябва да се виждат отвсякъде, създавайки впечатление за безкрайността на пейзажа; водата присъства в състояние на почивка и на движение; необходимо е и наличието на чаена беседка в уединено кътче; накрая, разнообразието на растенията е друго кредо на даоисткия парк.

Градината е модел на света,

което означава, че изглежда така, сякаш борове, бамбук, камъни и потоци са се появили сами преди много години. Такава градина трябва да създава впечатление за безкрайност, пълнота и богатство.
Накъдето и да се обърнете, отвсякъде трябва да се отвори нов аспект на красотата. Поток с течаща вода и езерце със стояща вода са незаменими спътници на китайския парк. Чайный домик округлой формы ставят на возвышении, откуда хорошо просматриваются дали.
Внимателно подбрани камъни са разположени в една зона, избрана според правилата на Фън Шуй. Камъните с необичаен цвят и форма са особено ценени.

Пълнотата на композицията

предполага градинска ограда, която обаче повтаря всички завои на релефа и има тенденцията да се слива с храсти и дървета.
Дървена порта, увенчана с мъдър афоризъм, води към китайската градина.

Флората в китайската градина е символична. Всяко дърво означава нещо: борът - твърдост, прасковата - щастие, хвойната - здраве, елата - дълголетие ... В Китай обичат жасмин, хризантеми и божури, чаени рози, далии, ириси.

Колониалното изкуство 

Колониалното градинско изкуство съчетава традициите на Стария свят с практиките на местните жители /туземците/ на колониите.
Признаци на колониалната градина: прости, полезни материали; веранда или тераса като начална точка на градината; растения и топиари в големи контейнери; бяла дървена ограда; няколко сантиментални скулптури; свобода и лека небрежност.

Градината в този стил започва на верандата, обвита в бръшлян и хмел. Градинските пътеки по холандски са поръсени с чакъл или покрити с дървени настилки и плочи от камък.

Украсата

е от малки каменни скулптури от алабастър, керамика или дърво - това са зайци и патици, пълнички ангели, херувими и купидони.
Колониалната градината може да включва малък фонтан - стилизиран умивалник, намиращ се на стената на верандата.

Обичайни са арките и перголите, ако има място за тях, за предпочитане от ковано желязо. Градинските мебели са от рендосани дъски, ратан, лоза или бамбук. Да не забравим и неизбежния люлеещ се стол и хамака.

Растенията в градината от колониален тип са очарователни с разнообразието си. Във вази, саксии, контейнери и делви, цъфтят едни след други: зюмбюли, нарциси, божури, лилии, флокси, бегонии, ароматен тютюн и грах, карамфили и хортензии. Съдовете, в които растат, могат да се преместват и да се внасят на верандата или в къщата.

Определено място е отредено на подправки и лечебни растения - градински чай, ехинацея, лимонена трева, майорана.

Сред дърветата преобладават овощните, тъй като в началото колониалните градини не са били толкова място за почивка, колкото източник на плодове и зеленчуци.

Мавританскят приказен оазис 

Мавританската градина е въплътена приказка, оазис, пълен с цветове, звуци и аромати. Разкошът и луксът са основните му параметри. Отличителните свойства на такъв пейзаж включват: изолация, близост; принципът chor-bak в основата на оформлението; класически норми, симетрия; цветни лехи под формата на квадратчета, понякога кръгове; басейни и фонтани, облицовани с арабски мозайки; задължително присъствие на плодни, сладко уханни дървета; ароматни цветя и билки; легла и пейки на сянка.

Източната градина е

скрита от любопитни очи зад каменна ограда

Това е квадрат, разделен на четири равни части (правилото на chor-bak). Пътеките, храстите, по-рядко каналите се справят с ролята на граници между площите.

Във всеки "пъзел" има езерце, фонтан или дори басейн. Праскови, дюли, кайсии и круши са сгушени до жасмин и рози, намеквайки за небесните храсти.

Пауни обикалят мавританската градина, а клетките с канарчета и папагали висят по дърветата.

В допълнение към розите в ориенталските градини цъфтят лалета, зюмбюли и лилии, растящи в продълговати цветни лехи.

Бълбукането на вода, птичите трели и ароматът на цветя и плодове трябва да се усеща навсякъде в мавританския дендрарий.

Мавританския градинскит пейзаж включва - удобни, широки легла с много възглавници, беседки под формата на шатри, сенници от тънки, въздушни тъкани, стъклени мъниста и мозайки.

Палитрата е от сочни зелени, лилави, жълти и виолетови цветове.

Прованс - стилът на френските села 

Прованс - всъщност това е стилът на френските села - сладки, душевни, груби и изискани едновременно.

Характеристики на френската градина: овощни дървета със силуети, оформени под формата на палмети; каменни тераси, подпори от стар груб туф или пясъчник ; много цветове в пастелни нюанси; лехи с провансалски билки; полуантични беседки ; перголи и решетки; каменен кладенец и / или фонтан; тесни павирани пътеки в допълнение към широките основни пътеки.

По склоновете са разположени предимно лозя, така че градините обикновено са укрепени с тераси и подпорни конструкции от камък. Всъщност, няколко широки стъпала са достатъчни, за да ви напомнят за тази традиция.

Зидарията, покрита с пълзящи растения, е запазена марка на провансалския стил, при който всеки предмет е обвит в лек старинен воал.

Растенията

са с различни, но меки нюанси - ябълка, маслина, липа, кайсии, чинари, грозде. Основните пътеки са покрити с керамични плочки, правоъгълни или квадратни, а допълнителните са поръсени с бял пясък.
Сянката във френската градина се създава от перголи, които поддържат клематиси.

Водата на юг има истинска стойност, затова средно голямата чешма от натурален камък трябва да се „регистрира“ на мястото.

„Върхът“ на френските градини са изворите, вградени в зидарията на подпорните стени. Преди е имало и кладенец, но днес той е заменен от басейн, чиито страни са украсени с керамични вази с цветя.

Има много цветя:

хортензия, делфиниум, лаватера, космея, лупина ... Пикантните билки са не по-малко предпочитани: лавандула, исоп, розмарин, мащерка, анасон, риган, мента, мащерка.

За цвят към лехите се добавят тикви и декоративно зеле.

Беседката и градинските мебели са предимно дървени, с патина и пукнатини. За повече комфорт възглавници са разположени на столове и пейки, а входът към беседката е покрит с муселин.

Цветовете на провансалската градина са меко зелено, бяло, розово, небесно синьо и разбира се, лавандула.
сн. 06-4

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"В страната пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Всеки месец ще пристигат по толкова. От следващия месец се очаква да пристигнат и допълнителни доставки. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca
3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал в двубоя. 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови отличия с тези в отделните движения. Второ място в класирането по медали след Украйна. Звучи като нещо нормално за България в щангите. Но не се бе случвало от 17 години насам. На първенството в Киев взехме 6 титли - Севдалин Минчев, Милен Добрев, Алан Цагаев
Намалява и застаряване населението ни - този процес продължава, както намаляват и коефициентът на обща раждаемост, и детската смъртност. Това сочи проучване на Националния статистически институт за демографската ситуация в страната за миналата година. Оказва се, че през 2020 година са емигрирали 6 649 души, като 36,1% са на възраст 20 - 39 години

Градина 24 / Дизайн