Напишете дума/думи за търсене

Кога и как се засажда лютичето?

Ранункулус е красиво и сравнително компактно цвете, което обикновено се появява в търговската мрежа рано напролет. За съжаление много от градинарите не се справят с отглеждането му по ред причини. Най-вече поради неразбиране на потребностите му.

Ако си купите ранункулус, отгледан в саксия, с вече заложени пъпки и цветове, спокойно може да го отглеждате в нея или да го пресадите в градината, когато опасността от студ премине.

Изберете слънчево до частично засенчено място и обърнете особено внимание на почвата. Тя не бива да е тежка и да се заблатява от дъждовете или поливната система.

В случай, че сте се сдобили с грудчици, преди да ги засадите трябва да ги накиснете в хладка вода, за да набъбнат. Така ще ускорите процесите за прорастване на първите листенца. Самите подземни органи малко или много приличат на пръсти. Засаждането става с разклонената част надолу, а дълбочната на засаждане е 5-7 см.

За да получите максимален ефект, се препоръчва засаждане в група от по няколко растения. Разстоянието между тях е не по-малко от 10-15 сантиметра.

За нашите условия лютичето се смята за многогодишно незимуващо цвете. В по-топлите райони на страната би издържало мека зима навън, но рискът от измръзване е голям. Затова засаждане на открито се извършва всяка година, когато опасността от повратни пролетни мразове отмине. Цъфтежът започва през лятото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ирландия единствена в ЕС отчете ръст на БВП през 2020 г. заради износ на медицинско оборудване и фармацевтични продукти Доставянето на ваксините и облекчаването на ограниченията заради коронавируса ще позволят на икономиката на ЕС да се възстанови по-бързо от първоначално очакваното. Някои държави ще си възвърнат загубите още през 2021 г
Полицията нахлу в офисите на "Барселона" преди броени минути. Операцията е свързана с кампанията за очерняне на играчи, която бе проведена от бившия вече президент Жозеп Бартомеу. В нея дори пострада и Лионел Меси, като той бе оплюван от троловете на Бартомеу, който бе принуден да подаде
Google ще предостави някои от своите дигитални инструменти за сътрудничество и продуктивност за всички ученици и учители в България, предвижда Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката, и технологичната компания. По този начин те ще разполагат с допълнителни ресурси, които да подпомогнат тяхното обучение

Градина 24 / Цветя