Напишете дума/думи за търсене

Една роза за Свети Валентин

Снимка: Петя Иванова

Замисляли ли сте се някога какъв е смисълът в поднасянето на цветя? Или просто сте възприели жеста като символ на уважение?

Абсолютно всички важни моменти от живота на човека са свързани с поднасянето на цветя. От раждането и изписването на младата майка и малкото човече от болницата, до рожденните дни, именните дни, големите празници, малките празници, личните празници, първия учебен ден и последния, баловете при завършване на гимназия и висше образование, сватбите и..., разбира се, тъжните поводи. Но да насочим вниманието си към днешния празник – Свети Валентин.

Розата се свързва с любовта от древни времена, особено червената. Гърците например вярвали, че Афродита е създала кралицата на цветята. Римляните пък приписвали сътворението ѝ на Венера - тяхната богиня на любовта. В днешни дни символиката на червената роза не е по-различна.

Основната част от производството на красивото цвете тръгва по света от Южна Африка, където климата е много подходящ. Колумбия е на второ място, следвана от Еквадор. Само за миналогодишния празник на влюбените са реализирани цветя на стойност над един билион лири.
Снимка: Лидия Даскалова
Основната част от производството на красивото цвете тръгва по света от Южна Африка, където климата е много подходящ. Колумбия е на второ място, следвана от Еквадор. Само за миналогодишния празник на влюбените са реализирани цветя на стойност над един билион лири. Снимка: Лидия Даскалова

Повечето хора влагат дълбок смисъл в избора на конкретно цвете, неговия цвят, брой, допълнителна украса и т.н. И докато червената роза означава страст, любов, копнеж, то бялата изразява чистотата на чувствата.

Често броят на цветята се свързва с годините на познанство, периода на съжителство, месеците от годината. Една роза пък казва „Влюбих се от пръв поглед“.

Клише или не, розата си остава най-продаваното и съответно най-подаряваното цвете. Следват я все по-неотлъчно лалетата и другите пролетни цветя (голяма част, от които са българско производство), лилиумите, орхидеите и други.  

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Актрисата Мария Бакалова публикува в Instagram снимка, на която е облечена в елегантна рокля на Armani. “Толкова съм развълнувана за първите ми Златни глобуси! Поздравления за номинираните, желая прекрасна вечер на всички“, пише към кадъра Бакалова. Тя беше номинирана за Златен глобус за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за ролята на Тутар –
Ирландия единствена в ЕС отчете ръст на БВП през 2020 г. заради износ на медицинско оборудване и фармацевтични продукти Доставянето на ваксините и облекчаването на ограниченията заради коронавируса ще позволят на икономиката на ЕС да се възстанови по-бързо от първоначално очакваното. Някои държави ще си възвърнат загубите още през 2021 г
Русия реагира с разбиране на исканията за доставки на ваксини срещу КОВИД-19 в чужбина, но производствените мощности не дават възможност всички те да бъдат задоволени. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков коментира молбата на чешкия президент Милош Земан Русия да предостави на страната му ваксини

Градина 24 / Цветя