Напишете дума/думи за търсене

Пет основни съвета за всеки градинар

България е благословена земя! Не са никак малко митовете и легендите, предавани през поколенията, а и строго научните доказателства за богатството на почвите ни, за огромното разнообразие на флората ни, за всички природни дадености на територията ни от низините до планинските върхове.

От тук произлиза и любовта на българина към всичко живо, към всичко одухотворено, към ръчния труд, към земеделието във всичките му измерения. Вярвате или не, в един или друг етап от живота, всеки бива завладян от идеята да посади дърво, да посее семенце, да засади градина, да накара цветето да цъфне.

Затова решихме да систематизираме първите 5 отправни точки за всеки начинаещ градинар, независимо какви културни растения има намерение да отглежда. Сигурни сме, че и по-опитните ще намерят по нещичко за себе си в следващите редове. И не забравяйте, най-важното е да се забавлявате!

Опознайте времето 

Знаем, че звучи объркващо, но опознавайки времето и кога настъпват сериозните сезонни климатични промени във вашия район, ще можете да планирате най-добре градинските си дейности. Тук се поместват най-вече първите есенни слани, последните пролетни повратни мразове, разпределението на валежите през сезоните, слънчевото греене и т.н.

Например засяването и засаждането на по-топлолюбиви култури, каквито са краставиците, пиперът и всички едногодишни цветя обикновено трябва да става, след като премине опасността от повратни мразове през пролетта. Сигурен знак за това е цъфтежът на акациите например.

Продължителността на сезона 

Когато знаете колко е продължителността на топлото време ще можете да подберете правилните видове растения и сортовете, така че да имат достатъчно време да развият пълния си потенциал.

Когато става дума за цветя е лесно, но за някои зеленчуци, плодни дървета и храсти е от голямо значение колко трае безмразният период.
В случай, че искате да отгледате растения с по-дълга вегетация, добре е да стартирате чрез разсад на закрито.

Подбирайте растенията правилно 

Винаги казваме, че е най-добре да подбирате растенията си спрямо условията, с които разполагате, а не обратно.

Трудно е да приспособите едно слънцелюбиво цвете (газания, калдъръмче, мушкато) към сенчести условия, а понякога дори е и невъзможно. Най-малкото зло е, че такова растение няма да ви радва с цветовете си. И обратно – ако поставите едно сенколюбиво (хоста, брунера, импатиенс) на максимално огрято от слънцето място, то рискувате множество щети от изгаряне на цветовете и листата до тотална загуба.

Проучете добре растенията и изискванията им преди да пристъпите към покупка и засаждане.

Здрава почва под краката 

Изкуствените торове са лесни за употреба, действат бързо и доста забележимо, но това не означава, че почвата в градината ви е здрава.
Ако искате да отглеждате чисти плодове и зеленчуци е необходимо да се постараете малко повече. Трябва да нахраните почвата, а тя от своя страна да се погрижи за растенията независимо какви са те. И повярвайте, изкуствените торове не са решението.

Колкото повече органика и живот има в една почва, толкова по-здрава и даваща е тя.

Засаждайте мъдро 

Едногодишните цветя са ефектни, но изискват ежегодно засаждане. Когато го правите, уверете се, че им осигурявате достатъчно място, така че да развият пълния си потенциал без да си пречат. Ако се сгъстят прекалено, бъдете сигурни, че ще си имате неприятности с болести и неприятели.

Многогодишните растения пък са гръбнакът на една градина. Без тях не може. Когато ги засаждате, имайте предвид, че ще останат на мястото си доста дълго време. Избирайте мъдро и не забравяйте, че ще се развиват по-бавно. Бъдете търпеливи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Управляващите обявиха водачите си Лидерите застават един срещу друг в два региона - Пловдив и 25-и МИР в столицата Женска битка в Добрич и в Кърджали Дончев VS Дончев в Габрово Поне осем кървави дербита между двете най-големи политически сили се оформят за започващата в петък предизборна кампания. Това стана ясно
Блясъкът се завърна на виртуалната церемония за наградите "Златен глобус", в която номинираните и наградените се включваха чрез Zoom от различни точки на света, съобщи Асошиейтед прес. Джейсън Съдейкис заложи на суичър в цветовете на дъгата по дизайн на сестра му и бързо се превърна в хит в социалните мрежи
- Втора е Данка Люртова от Карлово, трети - Йордан Кръстанов (СДС) от с. Синитево, Пазарджишко - Представиха новата Менда Стоянова, тя е на 7-мо място - Ген. Константин Попов отсъства от листата Имах пълна подкрепа от премиера Бойко Борисов и министрите. Номинацията ми за водач на листата на ГЕРБ за Пловдив-област я приемам като доверие и оценка

Градина 24 / Цветя