Напишете дума/думи за търсене

Изберете своя градински стил

Продължаваме да ви запознаваме с характерните особености на различните видове градини

Градината е продължение на къщата и вие не избирате нейния стил, когато купувате семена за цветя и дръвчета или храсти. Това става много по-рано, когато решавате какъв ще бъде екстериорът на вашия дом и обзавеждането му.

Трябва да признаете, че е трудно да си представите градина в обикновен стил, в непосредствена близост до високотехнологична къща. Или ориенталски, ислямски пейзаж с английска вила.

Но съвсем не е необходимо да се опитвате да осъществявате тази или онази идея за пейзаж, използвайки всичко от даден стил от А до Я.
Понякога само няколко стилови елемента са достатъчни, за да може градината да придобие запомнящ се външен вид и най-важното, свързан с вашите вкусове и потребности.

Средиземноморски курорт до къщата

Пейзажът в средиземноморски стил е южен курорт в близост до къщата.

Най-изразителните щрихи са: игра на светлина и сянка; вътрешен двор като център на композицията; тропически растения в керамични съдове; басейн; перголи и чадъри; широки пейки, боядисани с бяла боя; павирани с мозайка пътеки и платформи; каменни тераси или широки стъпала.

Средиземноморската градина е съчетание от камъни, теракота и растения, заобикалящи водата на басейна.

Оформлението е строго, защото родината на класическите канони са Елада и Рим. Вътрешният двор е покрит с керамични плочки; за сенници се използва бяло, синьо и жълто платно.

Територията е озеленена с палми в контейнери, кипариси, магнолии, акация, сребърни маслини, бадеми и шам фъстък. Има корони под формата на топки и пирамиди.

Култивират се минзухари, зюмбюли, катерещи се рози, снапгони и левкои, лилии, иглики. А също и сухи цветя - безсмъртниче, декоративни и зърнени треви.

Перголи, преплетени с бръшлян и висящи над алеите пещери се вписват в концепцията на италианската градина.

Аксесоари и декор - вази с форма на амфора, саксии с цветя на фона на бели стени и капаци, коринтски колони и портици, имитация на антични руини. Цветовете на градината са с пясъчни и морски нюанси.

Японската зона за размисъл 

Традиционната градина в Япония е част от мирогледа - зона не за забавление, а за размисъл и съзерцание. Там всички компоненти символизират определени елементи, изразяват Ин и Ян.

Западният рационализъм със своята праволинейност, неестествена симетрия и геометрия е чужд на японските градини. Всъщност те са отливка, копие на мащабен пейзаж, в който има реки и планини, високи дървета и ниски храсти.

Характерни признаци на японската градина: асиметрия като основа за планиране; много камъни - от доста големи до фин чакъл и групи от тях (алпинеуми); корони на дървета, образувани под формата на хълмове; разнообразие от водоеми - поток, езерце, каменна купа с вода; павирани, стъпка по стъпка пътеки; "Сухи" потоци; мъх, папрати; бамбукови живи плетове и порти; беседка - чайна.

Японската градина се отличава със своята уединеност - най-често е скрита зад стени. Там камъните и пещерите, засилват усещането за убежище.

Всички водни елементи в японската градина имат естествен вид, т.е. те не са фонтани или басейни.

Една от важните характеристики на японската градина е нейният сезонен характер, тя е планирана по такъв начин, че да улесни размишлението и съзерцанието по всяко време на годината. Градината трябва да е приятна за окото в началото на пролетта и късната есен и дори през зимата. За да се постигне това, използват се не само вечнозелени растения, но и японски фенери в клоните, дървета с усукани стволове и изискани корени.

Атрибутите на градината в японски стил са пейки, направени от грубо нарязано дърво или камък, грациозни, извити мостове над потоци, въжета.

Пътеките не са лесни, те символизират пътя на живота и са покрити с плоски камъни за всяка стъпка.

Типичната флора - бор и клен, череша, бамбук. Наложително е да се включат растения, чиито листа придобиват алено, пурпурно оцветяване. Палитрата на японската градина е сиво-зелена, бяла, кафява, червено-кафява, карминена. Преходите от цвят към цвят са размити.

Планината слиза в двора 

Пейзажът в алпийски стил на "планинската" градина е не само живописен вариант, но и доста лесен за поддръжка. В него има много камъни и те не се нуждаят от торене, хранене, пресаждане.

Алпийският стил в ландшафтния дизайн се отличава с: хълмист релеф; липса на жив плет, огради; беседки, разположени там, откъдето градината и околностите се виждат ясно; лехи между камъни.

За подреждането на една „малка Швейцария“ се използват всякакви камъни - от камъчета и чакъл до гранитни и пясъчни камъни. Всяко камъче трябва да намери подходящото си място. Това обаче не е трудно, защото в такава градина всичко е направено от камък: цветните лехи, потоците, мостовете над тях, пътеките и подиумите ... И, разбира се, алпийските пързалки.

Зонирането в алпийска градина е условно: парцелите са разделени на подиуми, височинни разлики, "сухи" потоци. Алпийският пейзаж няма ясни граници и създава едно цяло не само с къщата и другите сгради, но дори и с пейзажа, който се простира отвъд обекта - във всеки случай той трябва да е в хармония с него.

Беседките в градината са разположени на най-високите точки (обаче, под къщата), така че от там можете да се любувате на скалистата панорама.

Атрибутите на тази градина са прости навеси от дърво, голям брой правоъгълни, квадратни контейнери за растения, "сухи" потоци, малки водни тела, свързани с алпийски пързалки или помежду си, спиралвидни лехи от билки, облицовани с камъни.

Растенията са - планински борове, джудже туя и смърч, хвойна, берберис, орлови нокти, японска дюля, горски култури и др.

Тонът сред цветята се задава от трайните насаждения: папрат, гостоприемници, алпийски астри, каменни култури, армерия, житни култури и пелин. Растенията се засаждат на острови, опитвайки да се редуват моно градини (например само от хедър) със смесени групи.

В контейнери се отглеждат маргаритки, теменужки, цинии, лупини, флокси, кученца, макове, камбани.

Не се пренебрегва и вертикалното градинарство, с помощта на което се скриват резките преходи от един фрагмент от градината в друг.

Алпийската палитра прилича на калейдоскоп: сивият, синкав тон на камъните включва нюанси на бяло, лилаво, алено, жълто, метличина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
28-годишна родилка с COVID-19 е починала в Сливенско, а бебето й е с отрицателен тест, съобщиха от Областния кризисен щаб. Жената е от община Котел и е сред 34-мата починали през миналата седмица в областта. През изминалата седмица са заболели 383 души, като в сравнение с предходния едноседмичен период те са с близо 29 процента по-малко
Григор Димитров даде интервю за сайта на АТП преди началото на турнира в Монте Карло. – Кой от турнирите Мастърс 1000 най-много турнирите би искал да спечелиш? – Монте Карло е сред първите в списъка. Индиън Уелс и Маями също, разбира се. Там ситуацията е такава, че ако играеш силно на единия турнир, ще го направиш и на другия
"В страната пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Всеки месец ще пристигат по толкова. От следващия месец се очаква да пристигнат и допълнителни доставки. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca

Градина 24 / Дизайн