Напишете дума/думи за търсене

Лупина - красив азотфиксатор

Както обещахме, в няколко поредни статии ще ви разкажем за това кои са красивите азотфиксатори, как да се сдобиете с тях и как да ги отглеждате.

Целта е да вмъкнем и в декоративните градини растения, които имат способността да подхранват и подобряват почвата, без да се налага да внасяме изкуствени торове (или поне да намалим значително употребата им).

И така...

Лупината е едно от най-красивите и лесни за отглеждане растения с подобни функции. Обича слънчеви местенца и добре дренирана почва. Цветовете са най-разнообразни, включително и двубагрени. По отношение на размера се срещат компактни и високи сортове, а даже и дървета. 

Освен симбиозата с бактериите, които улавят и складират азота в почвата, лупината може да се похвали и с магнетичната сила да привлича полезни насекоми и опрашители в градината.

За да се сдобиете с красавицата е достатъчно да си купите семена, които да засеете напролет. За да съкратите периода на поникване, предварително накиснете семената. Първите листенца ще се появят след 10-14 дни при температура 10-15 градуса.

Бъдете внимателни с поливките, особено при по-ниски температури, защото е твърде възможно семената да "млечасат".

Ако пък вече имате една или няколко лупини, съвсем спокойно можете да ги размножите чрез делене отново през същия период.

В общи линии, лупините се развиват успешно без много грижи от страна на градинарите.

Може да има обаче и проблеми. Например липса на цъфтеж (когато се размножава чрез делене), нападение от охлюви (особено опасно в ранната пролет, когато тепърва се появяват нови листенца), нападение от листни въшки, заболявания като антракноза, брашнеста мана и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Полицията нахлу в офисите на "Барселона" преди броени минути. Операцията е свързана с кампанията за очерняне на играчи, която бе проведена от бившия вече президент Жозеп Бартомеу. В нея дори пострада и Лионел Меси, като той бе оплюван от троловете на Бартомеу, който бе принуден да подаде
Google ще предостави някои от своите дигитални инструменти за сътрудничество и продуктивност за всички ученици и учители в България, предвижда Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката, и технологичната компания. По този начин те ще разполагат с допълнителни ресурси, които да подпомогнат тяхното обучение
Без присъствие на репортери областният координатор на ГЕРБ в Пловдив-град  Иван Тотев регистрира тази сутрин в 16 РИК листата за депутати. До последно от партията твърдяха, че не знаят кога ще бъдат внесени документите. За регистрацията известиха с прессъобщение. Водач, както е известно, е лидерът Бойко Борисов

Градина 24 / Цветя