Напишете дума/думи за търсене

Поне 5 причини да отглеждате церцис

Убедени сме, че няма човек, който да е видял това малко дърво по време на цъфтеж и да не е останал очарован от него!

У нас има доста градове украсени с него, но ще споменем в частност Асеновград и околията. 

Церцис е познат повече като див рошков и е известен с красотата, лековитите и хранителните си качества. Ние обаче ще разгледаме други негови положителни черти.

1. Няма как да не започнем с пролетната експлозия от розово-чревени цветове. Структурата им е много сходна с тази на цветовете на фасула и граха, защото са от едно семейство. Освен красиви, цветовете на рошков са ядливи, много подходящи за салати и украса на ястия.

2. Родството на церцис с Бобовите култури автоматично го причислява към азотфиксиращите растения. Ползите от симбиозата с азотфиксиращи бактерии за градината и околните растения са доста.

3. Компактните размери на дървото позволяват то да намери място и в малките дворчета, като е за предпочитане мястото му да е слънчево. Би се представил добре и на шарена сянка, но тогава цветовете ще са по-малобройни.

4. Рошков се приспособява добре към широк диапазон от условия. Въпреки това повечето специалисти съветват да отглеждаме местни форми или дървета отгледани и свикнали с нашите условия.

5. Цветовете са разположени директно по старата и новата дървесина, което придава много характерна осанка на дръвчето. Освен всичко друго, те са чудесни атрактанти за полезни насекоми, пчели и други опрашители.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Съдии, прокурори и следователи нямат задължение да декларират имущество и конфликт на интереси пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщават от институцията, ръководена от Сотир Цацаров. На 1 април комисията е взела решението по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество
“Живей умно” е специален проект на “24 часа”, провокиран от новите реалности в живота ни. Ще ви разкажем във вестника и на сайта 24chasa.bg как отговорният бизнес помага реално на хората да живеят по-умно, като пестят енергия, време, ресурси. Иновациите, с които ще ви запознаем, са в различни области
Вчера в Суджоу се проведе годишната конференция за индустрията за изкуствен интелект в Китай за 2020 г. Докладът за развитието на сферата показва, че по брой на заявки за патенти за изкуствен интелект през последните десет години, Китай успява да поддържа първо място света, предава радио Китай. Броят на глобалните заявки за патенти в сферата през

Градина 24 / Цветя