Напишете дума/думи за търсене

Как и защо да отгледате луфа тази година?

Луфата е братовчедка на тиквите и краставиците. Желанията ѝ са много сходни с техните, но предназначенията ѝ надхвърлят очакванията.

За да я отгледате, на първо време са ви необходими няколко семенца. Те се засяват в индивидуални съдове с торо-почвен или торфен субстрат, защото кореновата система се възстановява трудно, ако бъде наранена.

Засаждането на открито следва да се извърши след постепенно закаляване на младите растения и, разбира се, преминаване на опасността от повретни мразове.

Растението се развива бурно. Необходима му е голяма площ или опора, по която да се поведе. Важно е да се поддържа оптимална почвена влажност, а също и да се подхранва редовно.

Плодовете, а и цветовете могат да се похапват подобно на готварските тиквички. В такъв случай те се берат в млада възраст. Повечето градинари, които отглеждат луфа обаче оставят плодовете да узреят белят кората, почистват ги и ги използват по поне 7 различни начина:

1. Порестата сърцевина на луфата е идеално и натурално пособие за миене на чинии и различни други повърхности. Нарязана на малки парчета, тя е перфектният заместител на гъбите и телчетата на мивката.

2. Ако имате практика да си правите домашен сапун, то луфата може да вземе активно участие и в него, като добави допълнителна грапавина на почистващото кубче.

3. Използвайте свойството на луфата да поема вода, за да стартирате семенца в нея. Достатъчно е да я нарежете на шайби, да поставите малко субстрат в тях, да ги подредите в плитък съд с вода, докато поемат, а след това да поставите и семенцата. Младите растения могат да се разсаждат директно с шайбите в почвата, защото те все пак са биоразградима материя.

4. Порестата и абразивна сърцевина на луфата е чудесно почистващо средство за кожата ни. Тя с лекота поема вода и сапунена пяна, а мъртвите клетки нямат шанс.

5. Почистването на гладки и деликатни повърхности е лесно и безопасно с мъничко препарат или олио и луфа.

6. Позабавлявайте се с децата, като им дадете да рисуват с боички и луфа. Отпечатъците са невероятни и неповторими.

7. Порестата структура е подходяща и за изработка на най-различни крафт проекти. 

8. Все по-модерни стават така наречените скрабове за тяло. Тяхната фукция се изразява в това, че различен абразив (захар, сол, утайка от кафе и др.) се смесва с растително масло (например кокосово) и ароматни етерични масла. С получената смес се обтрива тялото, а усещането е божествено. Е, луфата може с лекота да замени приготовленията на козметичните продукти и да изземе функцията им.

9. Все по-широко приложение натуралната гъбка намира и в салоните за красота, спа процедури, масажи и т.н. отново с тази си нежно агресивна почистваща способност.

Убедихме ли ви да си отгледате луфа тази година?

Независимо за какво ще използвате тази многофункционална тиква, уверете се, че сте я изсушили добре преди да я приберете. В противен случай е възможно да протекат гнилостни процеси.

Имайте предвид и, че са необходими поне 3-4 месеца от засяване на семената до узряване на плодовете. Въоръжете се с търпение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Събота, 30 юли Плуване 4,30 ч, Йосиф Миладинов, 100 м бътерфлай, финал  Бокс 11,30 ч, Даниел Асенов - Габриел Ескобар (Исп), кат. до 52
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр
Новак Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем" в тениса. Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г

Градина 24 / Зеленчуци