Напишете дума/думи за търсене

Модерни стилове в ландшафта

В минимализма се използват само 2-3 култури с ярки цветове

Когато говорим за модерни стилове в градинския дизайн, става дума за такива, които са се формирали през последните десетилетия.
На първо място, това е високотехнологичният /хай-тек/ стил, който символизира начина на живот на съвременния градски човек.
Появил се в началото на 20-ти век, "модерн" се характеризира с аристократичност и строгост.

А минимализмът се основава не на липсата на средства, а на виртуозната способност да се изрази основната идея с помощта на минимум символи и детайли.

Това, което обединява тези стилове е фактът, че всеки от тях може успешно да се приложи в модерната градина. Основното е, че архитектурата на сградите и непосредствените околности на обекта са в хармония с избрания стил. А всички архитектурни елементи на градината са направени много качествено. Местоположението на самата градина не е важно. Един от тези стилове може да се използва на почти всеки терен.

Простотата на минимализма 

Въпреки факта, че този стил предполага лаконичност и изключителна простота, е доста трудно да се приложи идеята за минимализъм в градината. В края на краищата трябва да се реализира с помощта на минималния брой елементи.

Принципите на такава градина са: използването на релефа за разделяне на зоните; простор, обособеност на предметите; стъпала, стълби; прави като стрели пътеки; правилен геометричен водоем.
Градинските аксесоари и минималистичният декор на градината са подобни на стила хай-тек, но са по-малко разнообразни.

Това са например полирани топки, изработени от метал, камък или бетон, строги, но ефективни диодни лампи, боядисан чакъл, леки мебели на открито от пластмаса или алуминий.

Чакъл и натрошени камъни могат напълно да заменят тревните площи.

Дърветата и храстите се отличават с графични форми - това са чинари, смърчове, туи и колоновидна хвойна.

За този вид градинарство се използват хмел, актинидия и диво грозде. Остриците, папратите, мъховете и зърнените култури са подходящи за покриване на почвата.

А цветята - дори минимализмът няма да мине без тях. Но ярките растения трябва да са малко - две или три култури.

Цинии, петунии, астри и хризантеми се засаждат в дървени или пластмасови сандъци, което подчертава градския дух на стила.
Боите са минималистични - сиво, сребърно, бяло, бежово, светлокафяво.

Модерн (Ар нуво) радва и шокира 

Известен е със своята изтънченост, лениво рационализиране на формите, елегантност и фин лукс.

Неговите показатели са: акцент върху структурата на градината, върху малките архитектурни форми; плавни, сводести, вълнообразни линии; използване на съвременни материали; изобилие от акценти; контраст на цвят и текстури, редуване на добре осветени и тъмни области; асиметрични цветни лехи.

Модернът е по-близо до пейзажния стил с неговото отричане на правилните очертания, които не са присъщи на дивата природа. Но свободата на стила не е неограничена и дори е добре дозирана.
Фокусната точка на градината в стил Ар нуво е стилната къща. Растителността е засадена на групи, в средата на които има нещо необичайно, екзотичен храст например или дърво с оригинални цветни листа, ярки плодове или изискан ствол.

За да се създадат контрасти, се съчетават например висок дъб и малка върба. Широко се използват пълзящи растения като диво грозде, бръшлян и клематис.

Претенциозността и мистериозността, които изисква този стил, се добавят от ириси, лилии, настурции, макове, момина сълза, нарциси, пъстри сукуленти и разклонени папрати.

Декорациите за градината в стил Ар нуво - ясни очертания на контейнерите за цветя, големи бетонни или теракотени плочи, текстуриран градински паркет, фигурки на птици, бръмбари и пеперуди. Използват се и кованите решетки с флорални елементи, монтирани в беседки, пейки, фенери и огради.

Цветовете на градината са бежов, шоколадов, сребърен, розов, бордо, син.

Високите технологии 

Да, този модерен стил си проби път в природата, подлагайки я на най-новите технологии. Този хай-тек пейзаж се отличава с: изразителни, нарязани форми, ясни граници, прави ъгли; полиран камък и дърво; големи части от стъкло, метал, довършени с композитни материали; прави или зигзагообразни алеи; много добре поддържана, гладка морава; подпори за вертикално градинарство; релефен водоем в бетонен кант; правилни стъпала; модерни лампи като средство за декорация и пейзажно осветление; огради под формата на кубчета, правоъгълници и топки.

Високите технологии не предполагат буйни цветни лехи и изобилие от цветове. За озеленяване се избират не много високи дървета и храсти с твърди, плътни корони - чемшир, смърч, хвойна, чинари. Живият плет се формира от берберис и глог.

Малки, особени цветни лехи от папрати и сукуленти са разположени върху тревните площи. Правите пътеки са спретнато и плътно покрити с бетонни плочки, дървени блокове или поръсени с бял, боядисан чакъл.
Може да има няколко изкуствени езера, автономни или свързани помежду си, с правилна форма.

Но високотехнологичната градина обаче съвсем не е лишена от декор. Украсена е с топки и сферични вази от полиран камък и огледален метал, абстрактни паметници, LED лампи и др.
Контейнери с растения, украсяват басейна и стъпалата а футуристичните скулптури са оборудвани с равномерно, "космическо" осветление. Характерни са сферичните беседки от метал или дърво, изкуствени камъни и др.

Общата тоналност е смес от сиво, шоколад, сребро, синьо и лилаво. Разредете тази палитра с акцентите на червеното и черното.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Блясъкът се завърна на виртуалната церемония за наградите "Златен глобус", в която номинираните и наградените се включваха чрез Zoom от различни точки на света, съобщи Асошиейтед прес. Джейсън Съдейкис заложи на суичър в цветовете на дъгата по дизайн на сестра му и бързо се превърна в хит в социалните мрежи
- Втора е Данка Люртова от Карлово, трети - Йордан Кръстанов (СДС) от с. Синитево, Пазарджишко - Представиха новата Менда Стоянова, тя е на 7-мо място - Ген. Константин Попов отсъства от листата Имах пълна подкрепа от премиера Бойко Борисов и министрите. Номинацията ми за водач на листата на ГЕРБ за Пловдив-област я приемам като доверие и оценка
Промяна в закона дава възможност да не плащаме втори път, ако сме сгрешили данните Ако объркаме регистрационния номер, държавата на регистрация или категорията на превозното средство, за което сме купили винетка, вече ще можем да поправим грешката, без да се налага да плащаме за документа повторно. Това предвиждат промени в Закона за пътищата

Градина 24 / Дизайн