Напишете дума/думи за търсене

Отглеждане на разсади

Сеитбата на открито е според най-подходящите срокове за региона

Производството на разсад се извършва както в домашни условия вкъщи, така в различни култивационни съоръжения – парници и оранжерии.

Любителите, които имат по-големи градини и разполагат с някакъв вид парник, могат да отгледат разсадите там. Повечето обаче го правят у дома.

Защо с разсад

Отглеждането на растенията чрез предварително производен разсад има редица предимства. Например:

* по-рано узряват първите плодове

* засажда се посадъчен материал в по-напреднала фенофаза

* получават се по-високи добиви

* улеснява се борбата срещу вредителите

* по-рационално се използват площите

Акцентите:

1. Почвена смес

Важно условие, за да си отгледате качествен разсад, е торопочвената смес. За целта може да използвате различни субстрати. Най-често почвената смес е съставена от добре угнил оборски тор и почва. Препоръчително е да се взема почва, на която дълго време не са отглеждани зеленчуци. Ако е от зеленчуковите лехи, то тя трябва да се обеззарази.

Освен това в почвената смес може да се добави перлит, торф, компост, които са в различно съотношение. Продават се и готови почвени смеси, които са специално направени за разсади.

2. Лехи

През пролетта почвата трябва да се обработи много добре, за да достигне градинско състояние. Ако разполагате с малогабаритна техника, може да култивирате и фрезовате на дълбочина 18-20 см. Освен това разхвърляйте готови примамки срещу попово прасе и полейте с разтвор на инсектицид срещу почвенни неприятели.

3. Сеитба

Сеитбата на семената се извършва в различни срокове в зависимост от това, кога ще се засаждат растенията на постоянно място в градината Така че е важно да знаете, за колко време е готов даденият разсад, както и кои са най-подходящите срокове за засаждане на открито във вашия район. След това изчислете отзад напред и засейте.

.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Актрисата Мария Бакалова публикува в Instagram снимка, на която е облечена в елегантна рокля на Armani. “Толкова съм развълнувана за първите ми Златни глобуси! Поздравления за номинираните, желая прекрасна вечер на всички“, пише към кадъра Бакалова. Тя беше номинирана за Златен глобус за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за ролята на Тутар –
Ирландия единствена в ЕС отчете ръст на БВП през 2020 г. заради износ на медицинско оборудване и фармацевтични продукти Доставянето на ваксините и облекчаването на ограниченията заради коронавируса ще позволят на икономиката на ЕС да се възстанови по-бързо от първоначално очакваното. Някои държави ще си възвърнат загубите още през 2021 г
Русия реагира с разбиране на исканията за доставки на ваксини срещу КОВИД-19 в чужбина, но производствените мощности не дават възможност всички те да бъдат задоволени. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков коментира молбата на чешкия президент Милош Земан Русия да предостави на страната му ваксини

Градина 24 / Зеленчуци