Напишете дума/думи за търсене

Вечерната иглика се използва за лекарства и козметика

Почти всеки плод, зеленчук или билка, които днес си похапваме с удоволствие, в миналото са били диви, „страшни“ и смятани за отровни. Отглеждането на пипера и доматите например първоначално е било само с декоративна цел, точно по същите причини.
И по същата „пътека“ едно красиво цвете с ценни лечебни свойства и множество приложения днес участва в украсата на парковете и градините ни. Малко хора обаче подозират колко повърхностно виждаме природата.

Всъщност, вечерната иглика има още много имена (Вечерна роза, Нощна свещ, Върболика, а латинското е Oenothera biennis). Донякъде с лоша слава и красиви, ярко жълти цветове, които се отварят вечер, а до сутринта вече са прецъфтели. И така до следващата нощ...

От икономическа гледна точка това растение тепърва ще завзема площи и пазари. Използваемите части от него са не само семената и маслата, но и листата, стъблата и корените. Основен производител на суровина за козметичната и лекарствената промишленост е Китай, където се срещат няколко вида вечерни иглики в дива форма. Въпреки това се твърди, че билката произхожда от Америка.

Отглеждането започва напролет 

Обикновено вечерната иглика се размножава чрез семена, които се засяват рано напролет в култивационни съоръжения. Пониците се появяват след десетина дни. Следва доотглеждане до оформяне на розетка и разсаждане на открито, когато температурите се задържат трайно високи.

Цъфтежът започва през лятото и може да продължи до есента – ценното декоративно качество на растението. Семената пък узряват поетапно от август до октомври.

Друг срок за засяване на семената е през лятото, но в такъв случай цветове се появяват чак на следващата година.

Подходяща за нашите ширини 

Независимо дали имате намерение да отглеждате вечерната иглика в личната градинка на вилата или с производствени цели, трябва да имате предвид, че тя е сухоустойчиво растение. С настъпващите климатични промени това я прави много подходяща декоративна и добивна култура за нашите ширини.

Като растение рядко страда от болести и неприятели, въпреки че не е невъзможно да бъде нападната от многоядни насекоми. Най-хубавото е, че всички части на растението могат да бъдат използвани като билка или храна.

Поредното ядливо цвете 


В миналото младите листа и стъбла, а също и корените на вечерната иглика са били използвани за храна. Твърди се, че имат сладникаво пиперлив вкус. Цветовете пък могат да намерят място в салати и за украса на ястия. те също са ядливи.

С напредване на проучванията е установено, че маслото извлечено от семената помага при предменструален синдром, полезно е за кожата, успокоява екзема, суха кожа, но това не е всичко. Действа стимулиращо на имунната система, повлява хормоналния баланс, забавя процесите на стареене.

В заключение можем да кажем, че вечерната игглика е растение с голям потенциал. Добивите са ниски, което го прави скъпо, но ползите и приложенията са много.

Внимание! Ако решите да консумирате растението под една или друга форма, не забравяйте да се консултирате с лекар или специалист. Не са изключени нежелани ефекти, свързани с разреждане на кръвта, понижаване на кръвното налягане и др.

Снимка: 04-4

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Съдии, прокурори и следователи нямат задължение да декларират имущество и конфликт на интереси пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщават от институцията, ръководена от Сотир Цацаров. На 1 април комисията е взела решението по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество
“Живей умно” е специален проект на “24 часа”, провокиран от новите реалности в живота ни. Ще ви разкажем във вестника и на сайта 24chasa.bg как отговорният бизнес помага реално на хората да живеят по-умно, като пестят енергия, време, ресурси. Иновациите, с които ще ви запознаем, са в различни области
Вчера в Суджоу се проведе годишната конференция за индустрията за изкуствен интелект в Китай за 2020 г. Докладът за развитието на сферата показва, че по брой на заявки за патенти за изкуствен интелект през последните десет години, Китай успява да поддържа първо място света, предава радио Китай. Броят на глобалните заявки за патенти в сферата през

Градина 24 / Билки