Напишете дума/думи за търсене

Кокедама - японско изкуство с растения

Как да я направим в домашни условия? 


Отглеждането на растения за украса е неразривно свързано с изкуството. Спокойно можем да кажем, че градинарите са творци в истинския смисъл на думата, нали? Японците обаче са издигнали естестиката на едно ново ниво с изкуството наречено „кокедама“.

В буквален превод думичката означава „топка мъх“ или „без саксия“. Кокедама съчетава в себе си няколко техники и стилове.
Според някои източници растенията, отглеждани по този начин се наричат „бонсаи на бедните“.

Независимо дали сте чували или виждали кокедама, можем да ви уверим, че изработката е лесна, забавна и приятна. Е, мъничко мръсна, но работата със субстрати винаги е такава. Последващото отглеждане на растенията не е сложно, стига да знаете какво и кога да го правите.

Кокедама може да се направи с външни или стайни растения, като най-голямо впечатление правят кътчетата с 1-3 или повече добре подбрани според обстановката подобни творби. Групирането създава усещане за гора, а когато „топките“ са окачени на връв се свързват с левитация, лекотата на полета и донасят спокойствие в душата.

Материали за изработка: 

* Растение;

* Мъх;

* Торфен субстрат или компост;

* Мека тел или връв;

* Ножица;

* Съд или връв;

Изработка в 6 стъпки 

1. Смесете и омокрете добре субстрата, така че, като се опитате да оформите топка, тя да не се разпада, но и да не тече вода от нея. Децата също могат да участват.

2. Почистете корените на растението много внимателно от почвата, в която е засадено. Може да изпозвате течаща вода.

3. Оформете топка от торф с подходящи размери за конкретното растение и я разделете на две сравнително еднакви половини.

4. Наместете корените на растението между двете части на торфената топка и възстановете целостта й. Постарайте се да запазите мястото на кореновата шийка, както е било в саксийката. Ако се оформят дупчици по повърхността ги запълнете с още торф.

5. Обгърнете топката с мъх отвсякъде.

6. Използвайте телчицата или връвта, за да фиксирате мъха като го омотаете. Не стягайте прекалено, но и не позволявайте да се получи разхлабване. Ако искате творбата ви да виси, измерете дължината, добавете резерва и прикрепете към кокедамата необходимата връв.

Повече внимание и грижи 

Липсата на саксия, която да запазва влагата около кореновата система, налага често да се извършват поливки. Висящите кокедами ще изсъхват по-бързо от тези монтирани в съд. Поливането става чрез накисване. Важно е и да се поддържа висока въздушна влажност, за да не пожълтява мъхът.

Ако допуснете пресъхване, има опасност торфът да се свие, с което да се наруши формата, а растението да пострада.

Месец след направата на кокедамата започнете да добавяте торове във водата.

Правилното растение спестява главоболия 

Съветваме ви да избирате цветя, за които сте сигурни, че се отглеждат лесно и биха издържали известно засушаване. Освен това не бива и да растат прекалено бързо, защото ще се наложи скоро да разваляте творбата си.

Поради тези причини, подходящи за изработката на кокедама са сукулентите, някои папрати и бромелии, бръшлян, хлорофитум, сциндапсус и други.

Имайте предвид, че кокедамата не може да трае вечно. Когато растението порасне, трябва или да направите по-голяма торфена топка (по-тежка и неподходяща за окачане) или да го прехвърлите в саксия.

Снимки: Gergely Hideg, Petite Planet Kokedama Studio/www.flickr.com

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Съдии, прокурори и следователи нямат задължение да декларират имущество и конфликт на интереси пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщават от институцията, ръководена от Сотир Цацаров. На 1 април комисията е взела решението по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество
“Живей умно” е специален проект на “24 часа”, провокиран от новите реалности в живота ни. Ще ви разкажем във вестника и на сайта 24chasa.bg как отговорният бизнес помага реално на хората да живеят по-умно, като пестят енергия, време, ресурси. Иновациите, с които ще ви запознаем, са в различни области
Вчера в Суджоу се проведе годишната конференция за индустрията за изкуствен интелект в Китай за 2020 г. Докладът за развитието на сферата показва, че по брой на заявки за патенти за изкуствен интелект през последните десет години, Китай успява да поддържа първо място света, предава радио Китай. Броят на глобалните заявки за патенти в сферата през

Градина 24 / Цветя