Напишете дума/думи за търсене

Разбудете многогодишните цветя

Засега балкона могат да красят пъстрите виолки, нежните незабравки и безстрашните парички

Мушката, фуксии, грудкови бегонии, бръшляни, лантани и всички многогодишни цветя са изкарали зимата в по-прохладно помещение - стълбищни площадки, неотоплявани стаи, остъклени веранди.

Растенията вече усещат приближаването на пролетта и се събуждат за нов живот. Но в неподходящи условия ще растат хилави стъбла, листата ще са дребни, а имунитетът им - много слаб.

След това при изнасянето на открито ще трябва да отстраните новоизрасналите болнави клонки и да чакате развитието на нови. Ако сега обаче осигурите на цветята необходимите условия, те ще растат здрави и красиви. А в края на април и началото на май ще изнесете на балкона цветя, готови да разцъфтят.

Най-напред постепенно повишете поливките на многогодишните китки. След няколко дни ги преместете в по-топло помещение, но не чак на 20 градуса. Около 15 е най-подходящата температура. Добре е да ги пресадите в свежа почва, ако не сте го направили през есента преди зазимяването - например да сте подновили мушкатата с новозасадени чепки.

Не се скъпете за качествена почва, защото при недостатъчно хранителна няма нито да растат добре, нито ще образуват пъпки. Не забравяйте на дъното на съдовете да направите дренаж - няма цвете, което да понася подгизване на почвата.

Ако се налага, подрежете растенията. Отстранете изсъхналите клонки, загнилите, счупените или недостатъчно здравите. Използвайте процедурата, за да оформите храстчето. Ако не сте поставили в почвата тор с дълготрайно действие, започнете да подхранвате цветята в началото на април. Тогава вече те със сигурност растат буйно и ще имат нужда от допълнителни сили. Използвайте тор за растеж, а не стимулатор за цъфтеж. Неговият ред ще дойде едва в края на май.

Поливайте редовно цветята, ако се налага, пръскайте листата. Това не се препоръчва за мушкатата, те са родом от Африка и добре понасят сухия въздух. Използвайте само престояла вода със стайната температура. Студената ще предизвика стрес на корените и те няма да работят добре.

Ако не сте извадили от саксиите грудките на външните бегонии, сега е времето да го направите. Почистете ги от старите коренчета и ги засадете в свежа почва. Когато се покажат първите кълнове, преценете по колко излизат от една грудка. Ако са повече от 2, ще е добре да ги разделите, защото коренището трудно ще ги изхрани и ще растат прекалено дребни. Извадете внимателно грудката и я срежете на две, така че на всяка част да има поне едно кълнче. Поръсете срезовете със счукани дървени въглища за дезинфекция. След това отново засадете грудките. Бъдете много внимателни, защото кълновете са изключително крехки и лесно се чупят. Стане ли това, въобще няма да поникне ново растение от въпросното парче от грудката, ако на него няма друга спяща пъпка.

Изнасяйте цветята на открито едва след като нощните температури трайно се застопорят над 5-6 градуса. Преди това може при слънчево и топло време да извеждате растенията на открито, за да се каляват постепенно. Започнете с час-два и постепенно увеличавайте времето, но не ги оставяйте да нощуват на открито.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал в двубоя. 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови отличия с тези в отделните движения. Второ място в класирането по медали след Украйна. Звучи като нещо нормално за България в щангите. Но не се бе случвало от 17 години насам. На първенството в Киев взехме 6 титли - Севдалин Минчев, Милен Добрев, Алан Цагаев
Намалява и застаряване населението ни - този процес продължава, както намаляват и коефициентът на обща раждаемост, и детската смъртност. Това сочи проучване на Националния статистически институт за демографската ситуация в страната за миналата година. Оказва се, че през 2020 година са емигрирали 6 649 души, като 36,1% са на възраст 20 - 39 години
Съдии, прокурори и следователи нямат задължение да декларират имущество и конфликт на интереси пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщават от институцията, ръководена от Сотир Цацаров. На 1 април комисията е взела решението по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество

Градина 24 / Цветя