Напишете дума/думи за търсене

Градинарката се познава и по саксиите

През пролетта пресаждаме стайните растения, сменяме почвата на многогодишните балконски, отглеждаме разсад за едногодишните. Работа много, особено ако се грижите за десетки китки. Но трябва да намерите време да помислите за саксиите и кашпите, защото те в голяма степен определят облика на домашната градина. Да, цветята са най-важните, но дори най-красивите ще изгубят прелестта си, ако са засадени в нащърбена, очукана, неподходяща саксия. Не е задължително да купувате прескъпа керамика, може да боядисате старите съдове, да ги подновите с декупаж, да използвате нестандартни варианти - домакински съдове, вази и чаши, дори стари обувки и чанти.

При избора на саксии решаваща роля играе пропорцията между съда и растението. Това означава, че нискорастящите изглеждат най-добре в кашпа, висока колкото зелената част на цветето или малко по-ниска. Ако растението е пълзящо или има провиснали клонки, най-добре е да използвате високи и тесни съдове. Наистина напоследък са на мода високите кашпи, които изглеждат добре със съвсем ниски цветя. Но преценката изисква съобразяване с няколко условия. Като се започне с това дали цветето има осовидни корени, или те растат на ширина. Дали ще се чувства добре с толкова много почва, което най-често води до растеж на корените, а не на надземната част. Тогава е вариант да поставите във високата кашпа малка саксия, която да е с по-широк горен ръб и да застане на гърлото на голямата.
Когато избирате съдове за големи растения, в сила е правилото, че съотношението между височината на цветето и височината на съда трябва да е 3:1. Това гарантира стабилност и добър вид на композицията.
Не по-малко значение има цветът на съдовете. Той трябва да се съчетава както с околния интериор, така и с окраската на растението. Ако цъфти едро и ярко, е най-добре съдът да е в неутрален тон. При многобройни дребни цветчета използвайте съд с тяхната тоналност. За пъстролистни растения вземете кашпа с нюанс, който засилва декоративността на листата. Например при жълти жилки по тях използвайте наситеножълти съдове.
Безразборно натрупване на саксии в различни багри една до друга няма как да изглежда красиво. Може да решите най-лесно проблема, като боядисвате част от тях или ги увиете с подходящ декоративен материал - плат, хартия за букети, дори плетени дрешки.
От значение е и материалът на саксиите. В теракотените стоят елегантно средиземноморски и други южни растения. Стъклените са подходящи за луковичните и за орхидеите. Плетените кошници се съчетават най-добре с традиционни стари растения и пасват на кънтри интериор. Популярните напоследък метални кашпи са или с романтични рисувани мотиви, или изчистени едноцветни. Първите стоят добре в кухнята, вторите - при модерен интериор на хола.
Формата на съда също има значение. Правоъгълните съдове са подходящи за високостеблени растения. В трапецовидни и конусовидни кашпи изглеждат прекрасно цветя с фонтановидни листа или с листна розетка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"За нас всички мачове са важни. Убеден съм, че футболистите осъзнават, че това е един от важните мачове. Настроението е добро. Тренираме, играем. Отборът играе добре и съм много доволен от този факт. Не вкарваме голове. Има го това. Създаваме доста положения. С едно постоянство, търпение и работа, това ще се случи
28-годишна родилка с COVID-19 е починала в Сливенско, а бебето й е с отрицателен тест, съобщиха от Областния кризисен щаб. Жената е от община Котел и е сред 34-мата починали през миналата седмица в областта. През изминалата седмица са заболели 383 души, като в сравнение с предходния едноседмичен период те са с близо 29 процента по-малко
Григор Димитров даде интервю за сайта на АТП преди началото на турнира в Монте Карло. – Кой от турнирите Мастърс 1000 най-много турнирите би искал да спечелиш? – Монте Карло е сред първите в списъка. Индиън Уелс и Маями също, разбира се. Там ситуацията е такава, че ако играеш силно на единия турнир, ще го направиш и на другия

Градина 24 / Дизайн