Напишете дума/думи за търсене

Разсадите се нуждаят от много светлина

Липсата й води до етиолиране на растенията 

Ако по време на покълването на семената светлината не е определящ фактор, то след поникването на растенията тя става важна. При липса на добра осветеност разсадът се изтегля и се стига до етиолирането му. Става некачествен и трудно се приспособява по-късно при засаждането му в градината.

Кои са причините?

* Получава се при много гъст разсад. Той расте бързо, растенията започват да се засенчват, изтеглят се и се изнежват.

* Може да стане и при много ранен разсад. В стремежа си да получат по-рано зеленчуци, някои градинари засяват и пикират разсада преди да е настъпило времето за засаждане.

* Ако в помещението, където се отглежда разсадът се поддържа висока температура и висока влажност, растенията също се изтеглят.

За начинаещите градинари ще напомним, че етиолираният разсад се различава по бледия цвят на листата, високото и тънко стъбло и по-дългите междувъзлия.

Затова задължително условие е разсадът да се държи в светло помещение, желателно до прозорец.

При нужда да се ползва лампа 

Понякога на домашните разсади не може да се осигури достатъчно светлина, което води до изнежване на растенията.

В професионалното градинарство се използват специални осветителни уреди, които са създадени точно за тази цел. Напоследък се предлагат и подобни за любителите.

По-лесно и практично обаче за домашните разсади е да се използват луминесцентни лампи. Те са по-подходящи, защото не се загряват и няма опасност да затоплят растенията допълнително. Докато осветителните уреди с нагреваема жичка при продължителна употреба се нагряват силно и могат дори да доведат до повреди по младите растения.

Умерена топлина и влага за растенията 

Безспорно топлината е определящ фактор за покълването на семената и развитието на растенията в началните фази. В по-късните етапи обаче не е така.

След като младите поници се покажат над почвената повърхност и започнат да нарастват, температурата трябва се понижи с 4-5 градуса.
Ако температурата непосредствено, след като поникнат семената е висока, особено при недостатъчна светлина, се засилва дишането. За този процес се изразходват голяма част от хранителните вещества на семената, и развитието на кореновата система изостава, а кълновете се изнежват.

За успешното покълване на семената влагата също играе съществена роля. Важно е да се постигне златната среда – нито сухо, нито преовлажнено. Когато почвата е прекалено влажна, семената могат да изгният. А когато е сухо, се забавя покълването и съответно периодът за производство на разсад.

С нарастването на растенията е важно да се поддържа умерена влажност на почвения субстрат. Трябва да се внимава, защото прекалената влага може да доведе до сечене по разсада.

Гъстите трябва да се пикират 

Ако сте засели семената в сандъчета или в по-големи съдове, както и в лехи в парника, с нарастването си растенията се нуждаят от повече пространство. А освен това от повече вода и хранителни вещества. За да им осигурите тези изисквания, трябва да ги пикирате.
Пикираните растения растат и се развиват по-бързо и от тях се получава по-ранна реколта.

Кога се извършва

* Разсадите от домати, патладжан и пипер се пикират във фаза втори лист, т.е. щом всяко растение има по два листа.

* Краставиците и тиквичките се пикират във фаза семедели.

Важно!

Един ден преди пикирането, трябва да полеете разсадите. Така много лесно ще извадите растенията и няма да повредите коренчетата им.

Пикирането се извършва при разстояние 10 на 10 см. Растенията се засаждат малко по-дълбоко, отколкото са били преди това. Може да се разсажда и в табли.

ЗА УДОБСТВО 

Ако засявате в разсадни табли, няма нужда да пикирате растенията

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Един от най-добрите футболисти в историята на България Христо Стоичков бе приятно изненадан с подарък от един от символите на футбола в Англия през последните две десетилетия Дейвид Бекъм. Това е тениска на "Интер Маями" с неговото име и №8 на гърба! Отборът от Флорида е собственост на Дейвид Бекъм и той прави всичко възможно да популяризира
Софийската градска прокуратура е назначила три експертизи Злощастната случка на метростанция "Летище София" вчера е следствие от битова свада, а мъжът е използвал огнестрелното оръжие, защото е имал такова, казва криминалният експерт Иван Савов. Пострадалата жена все още е в изключително тежко състояние в болница "Св
КПКОНПИ внася в съда иск срещу Георги Семерджиев-Жоро Шопа за отнемане на имущество за 1,5 млн. лв., съобщават от институцията, ръководена от Сотир Цацаров. В исковата молба е включен също 1 недвижим имот, както и лек автомобил. Семерджиев е обвинен от прокуратурата за участие в престъпна група за данъчни престъпления

Градина 24 / Зеленчуци