Напишете дума/думи за търсене

Заедно в лехата: "Трите сестри" и други вариации

Отколешна практика при ежегодното засяване и засаждане на зеленчуковите градини не само у нас, но нявсякъде по света е да се създават съобщества от няколко различни растения на една площ. 

Най-яркият пример са т.нар. три сестри - тиква, царевица и фасул. В комбинацията всяко растение допринася за добруването на другите.

Тиквата засенчва почвата с големите си листа. По този начин тя запазва влагата, понижава температурата и пречи на плевелите да се развиват нормално. Царевицата служи за опора на фасула. А той самият обогатява почвата благодарение на симбиозата си с грудкови бактерии - азотфиксатори.

*растенията в комбинацията могат да се заменят с други.

Примери със зелеви кулрури:

  • Фасул - предвид, че зелето понася засенчване и не обича да му е горещо, фасулът ще го защити. Зелето пък ще предпазва почвата от развитие на плевели и излишно изпарение на влага. Към комбинацията може да се прибави цвекло, което да подобри почвената структура. Освен това обогатява почвения хоризонт с жизнено важни минерали за съседите си.

Примери с краставици:

  • Целина - Краставиците, отглеждани на конструкция ще се възползват от допълнително засенчване в най-горещите летни дни. Ако по конструкцията се поведе и увивен фасул това ще бъде изпълнено. Няма да споменаваме пак азотфиксиращата способност на бобовите култури, но ще отбележим, че всяка такава има поне още една полза.Например, ако под конструкцията се засади грах, той ще засенчи почвата, ще задържи влагата, ще се конкурира с плевелите и ще обогатява почвата. Към двойката може да се добави целина, която да пропъжда неприятелите с миризмата си, а също и магданоз, босилек и други ароматни билки и подправки. 

Примери с картофи:

  • Лукови култури - Знаем, че картофите се нападат от много болести и неприятели, включително колорадски бръмбари, телени червеи, нематоди и др. Затова тази година засадете сред картофите чесън, лук и техни вариации. Малко сянка през летните месеци също няма да е излишна за картофите, та няколко реда сладка царевица из насаждението няма да навредят. Към това съседство могат да се добавят репичките, които стават доста бързо и преди картофите, както и някоя почвенопокривна билка (мащерка), която да се бори с плевелите.

Примери с домати:

  • Тиквови култури: Основавайки се на големите листа и пълзящата природа на тиквовите, те могат да намерят място сред доматите, предпазвайки почвата от излишно изпарение на вода и буйно развитие на плевели. И тук в редовете  между доматите може да се вмъкнат ароматни билки и лукови, които да пропъждат и объркват неприятелите на доматите.
  • Подпори тип рингове са идеални за съвместно отглеждане на домати, увивен фасул, краставици, босилек и други ароматни растения.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Учени от САЩ са създали едночипова система, която е толкова миниатюрна, че може да се инжектира в тялото с обикновена медицинска спринцовка, пише сп. "Сайънс адвансис". Едно от потенциалните приложения на устройството е като безжичен сензор за телесна температура, предава БТА. Специалистите от Колумбийския университет са успели да вместят в "куб"
Лъжа е, че съм с коронавирус. Тестът ми е отрицателен. Ще ви пратя документа от резултатите на PCR-а. Така служебният министър на транспорта Георги Тодоров отговори на въпрос на "24 часа" вярно ли е, че сее зараза и е присъствал на клетвата на служебното правителство в сряда, въпреки че е знаел за положителния PCR
Един от най-добрите футболисти в историята на България Христо Стоичков бе приятно изненадан с подарък от един от символите на футбола в Англия през последните две десетилетия Дейвид Бекъм. Това е тениска на "Интер Маями" с неговото име и №8 на гърба! Отборът от Флорида е собственост на Дейвид Бекъм и той прави всичко възможно да популяризира

Градина 24 / Зеленчуци