Напишете дума/думи за търсене

Мента от резник

Ментата е една от най-популярните билки, които без никакъв проблем можем да отглеждаме в нашите градини. Още, тя е от малкото лечебни растения, обичащи сенчести кътчета.

В диви или окулторени форми са познати над 25 вида, а спонтанните или умишлени кръстоски са неизбройми. Точно затова имаме огромен избор от ментови аромати - ябълков, шоколадов, цитрусов и т.н.

Много специалисти, пък и опарили се градинари, съветват в любителските градини тя да се отглежда в контейнер. Причината е, че бързо превзема площи и се вкоренява доста агресивно. А избягала към свободата веднъж, после няма отърване. 

Като цъфтящо растение, тя образува множество семена, но не това е най-лесният и бърз начин за размножаване. Вкореняването на резник в чиста вода (любим метод на всички цветари) става за по-малко от две седмици. 

Когато се развият поне 3 коренчета с достатъчна дължина, резникът се прехвърля в почва, а връхчето му се отстранява, за да се стимулира разклоняване.

Просто и лесно, нали?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Руската предупредителна система за опасни ситуации в околоземното космическо пространство през 2020 година е регистрирала 220 опасни приближавания до Международната космическа станция /МКС/ с обекти от космически боклук, предаде ТАСС. Били са наблюдавани и над 4000 хиляди приближавания с руски космически апарати
Общо 2992 чартъра до октомври са планирани на Летище Бургас Първите за сезона германски туристи трябва да кацнат на Летище Бургас на 5 юни - за тази дата е заявен първият чартърен полет от Германия за юни. Два дни по-късно има планиран чартър от Великобритания, показват данни от аеропорта. От оператора на летището „Фрапорт“ обаче признават
"Смъртта на олигарха Петр Келнер остави много въпросителни над бъдещето на PPF - най-голямата бизнес империя на страната, както и празнина в чешката политика. Рискът от нестабилност, създаден от това събитие - във време и без това белязано от огромна несигурност - илюстрира опасностите от олигархичната система

Градина 24 / Билки