Perilla frutescens представлява многогодишно растение, което у нас се отглежда като едногодишно, защото е доста топлолюбиво. Тя е представител на сем. Устоцветни и е по-позната в кулинарния свят под прозвището китайски босилек.
В градината перилата се представя най-добре на слънчево място с дренирана почва. Изисква умерени поливки и подхранване.
Ако се използва заради декоративните си качества, може да се подрязва и оформя, както и да се засажда в различни по форма групи. Тук е мястото да споменем двете форми - червенолистна и зеленолистна, както и това, че цветовете не са никак впечатляващи.
Разсад се открива трудно, но пък ако решите да си го произведете сами, няма да се затрудните изобщо. Семената се засяват през април и поникват за десетина дни. След преминаване на опасността от слани, младите растения могат спокойно да се изнесат навън и засадят на постоянно място.
Интересен факт е, че семенцата на перилата могат да презимуват успешно, с което популацията да се самовъзстановява години наред,
Като подправка се използва в свежо и преработено състояние в доста голям набор от ястия, салати, сокове и др. Вкусът ѝ е приятен и екзотичен.
Перилата се счита и за силно лековито растение благодарение на богатото ѝ съдържание на витамини и минерали. Твърди се, че помага при много алергии.
Коментари (0)
Вашият коментар