Напишете дума/думи за търсене

Отгледайте си артишок

Първо се произвежда разсад

Артишокът произхожда от Средиземноморските райони и затова се отнася към топлолюбивите култури. Все повече любители и у нас проявяват интерес към този зеленчук и искат да го засаждат в градината си.

Артишокът се отглежда чрез разсад. За целта засейте семената в сандъче. Поставете съда в топло помещение. До поникването на растенията не е необходимо много светлина. След като се покажат първите кълнове обаче, растенията се нуждаят от много светлина.
Ако сте засели семената по-нагъсто, в подходящ момент трябва да проредите посева или да пикирате растенията в отделни съдове.

В градината

* Засадете разсада на постоянно място в градината в средата на май.

* Растенията се засажда при разстояния: 80 х 80 см или 100 х 100 см.

Акценти:

* Ако настъпят временни застудявания докато растенията са по-малки, трябва да ги покриете, за да не измръзнат.

* При благоприятни климатични условия и добри грижи първите съцветия се появяват в средата на август.

* Артитишокът се бере, когато люспите във връхните части на главата започнат да се разтварят.

Консумация

Ядливата част на артишока е предимно сърцевината и месестата основа на листата. Свежият артишок е нетраен продукт, затова след почистването му се съхранява в найлонова торбичка, в хладилник. Трябва да се консумира до 3-4 дни.

Тъй като сърцевината бързо потъмнява, след обелването тя се поставя във вода с лимонов сок или оцет.

Полезни съвети:

* Дръжките му не се режат, а се чупят, като по този начин се отделя влакнестата част, която има неприятен вкус.

* Когато избирате артишок, той трябва да е със зелени или с виолетови листа, плътни и с равномерен цвят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Смъртта на олигарха Петр Келнер остави много въпросителни над бъдещето на PPF - най-голямата бизнес империя на страната, както и празнина в чешката политика. Рискът от нестабилност, създаден от това събитие - във време и без това белязано от огромна несигурност - илюстрира опасностите от олигархичната система
Китайски учени изграждат голям телескоп с широко поле за наблюдения и висока разделителна способност в северозападната провинция Цинхай. С него ще може да се наблюдава цялото небе от Северното кълбо. В гр. Лънху на надморска височина от 4 200 м вече започна изграждането на широкомащабния телескоп за наблюдения (WFST)
Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че очаква конкретика по твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства срещу известен бизнесмен в ареста. Той коментира темата преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), което днес ще председателства за първи път

Градина 24 / Зеленчуци