Напишете дума/думи за търсене

Мистерията на сините цветове

Ако си поставите за цел да разберете кой е любимият цвят на хората около вас, то със сигурност ще получите различни отговори, но също така ще ви направи впечатление, че често се споменава синьото. 

The Conversation правят проучване по тези въпроси и в заключение установяват, че синият пигмент е труден за производство от самите растения. Тези, които го имат, не са го получили случайно, а защото той им носи облаги от еволюционна гледна точка. Най-вече те са свързани с опрашителите. Синята багра привлича пчелите и други полезни насекоми.

Друго интересно откритие, което са направили по време на проучването, е, че нашите очи имат ограничение по отношение на възприятието за синьо. Очите и мозъкът ни разчитат на фоторецептори, които улавят различни вълни от видимия спектър на светлината. От гледна точка на насекомите обаче, синьо обагрените цветове са много по-често срещани, защото тяхното зрение е много различно от нашето.

Защо хората харесват този цвят? Защото той най-често се свързва с чистота, небе, вода, околна среда, свобода.

А защо в природата е рядък? Според проучването, нито едно растение, което не се опрашва от насекоми, не притежава тази багра в цветовете си. Ето и малко данни: От цветовете, които се опрашват благодарение на насекоми в природата, преобладават белите (над 30%), жълтите (над 20%), лилавите и розовите (малко над 10%), следвани от синьо, червено, зелено и т.н. Процентното изражение при онези растения, които нямат нужда от помощ за опрашването, е в полза на зеленото (над 40%), бяло (около 15%), жълто (малко над 10%), червено и лилаво (около 5-6%), а синьото и розовото се доближават до нулата.

Защо е важно да проучим предпочитанията на насекомите-опрашители? Най-малкото защото около 1/3 от храната ни зависи от тяхната дейност. Да прибавим и факта, че популациите на пчели и други опрашители намаляват в церия свят поради климатичните промени, земеделските практики, урбанизацията и т.н.

В резултат се получава един интересен контраст - колкото по-сурови и стресови са условията, толкова повече растения със сини цветове се появяват. Например в Хималаите, противно на очакванията, се срещат множество такива.

Как да помогнем? Всъщност е доста простичко. Достатъчно е да създаваме градините си с боато разнообразие от цъфтящи видове през различни периоди от годината. Насекомите ще дойдат сами.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Китайски учени изграждат голям телескоп с широко поле за наблюдения и висока разделителна способност в северозападната провинция Цинхай. С него ще може да се наблюдава цялото небе от Северното кълбо. В гр. Лънху на надморска височина от 4 200 м вече започна изграждането на широкомащабния телескоп за наблюдения (WFST)
Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че очаква конкретика по твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства срещу известен бизнесмен в ареста. Той коментира темата преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), което днес ще председателства за първи път
Компанията Тесла е престанала да приема биткойни при продажбите на автомобилите си заради опасения за ефекта на криптовалутата върху климата, съобщи изпълнителният директор на Тесла Илон Мъск в Туитър, предаде Ройтерс. След съобщението на Мъск цената на биткойна спадна с повече от 7 процента до 52 669 долара

Градина 24 / Цветя