Напишете дума/думи за търсене

Защо цветята миришат?

Не всички цветя отделят аромат. Още нещо, не всички ароматни цветя миришат приятно. Всъщност, това е много хитра стратегия, която помага на растенията да се размножават и разпространяват по света.

Ето как точно се получава:

Растенията цъфтят, а след това произвеждат семена, чрез които могат да дадат поколение. С други думи, още много други растения от същия вид. Но за да бъде едно семенце жизнено, то полените или прашецът трябва да достигнат до близалцето. Получава се така нареченото опрашване. 

Някои цветове могат да се самоопрашват и не им е необходима помощ, докато други се опрашват кръстосано. Наричат се кръстосано опрашващи се. При тях прашецът от едно растение трябва да попадне върху близалцето на друго растение от същия вид. 

И така, как едно цветче може да получи прашец от друго?

Тук се намесват няколко стратегии:

  • Прашецът представява мънички и лекички зрънца. Те лесно се носят от вятъра. Този вид опрашване се нарича анемофилно.
  • В някои случаи гравитацията също помага при опрашването.
  • Зрънцата могат да бъдат пренасяни от един цвят на друг с помощта на птици (например колибрито) и животни (прилепи, малки гризачи и др.). Помощниците биват възнаградени със сладък нектар.
  • Най-често обаче опрашването се получава с помощта на насекоми като пчеличките, мушичките, пеперудите и др. Те също получават награди от цветята под формата на нектар или прашец. Това опрашване се нарича ентомофилно.

Дотук добре, но защо е ароматът, щом може и без него. Той служи като атрактант. Тоест, той привлича насекомите-опрашители към точно определно цвете и го отличава сред стотиците, дори хилядите други. Подобно на ароматът, които привлича нас към пекарната рано сутрин. 

Ароматните вещества са сложни, могат да съдържат над 400 различни субстанции произвеждани от растенията.  Те изискват специално израстване в еволюцията на растенията. Леки са и лесно се носят по въздуха на големи разстояния, като по този начин могат да поканят точно определен помощник.

Има цветове, които се опрашват само от един вид насекомо (някои орхидеи например). А има и такива, които са променили структурата си, за да са подходящи за кацане (като мини летище за самолети). Други пък са скрили даровете си в дълбоки тръбички и се изисква специално хоботче при насекомите(пеперудите), с което да ги достигнат. Много цветя отделят аромат вечер, за да привлекат нощни пеперуди. Някои миришат лошо, защото техни опрашители са досадните мухи.

Ето и един конкретен пример, които ще може да изпробвате съвсем скоро: 

Цветовете на ябълката отделят лек и сладникав аромат, защото целта им е да привлекат медоносни пчели и бомбуси. Цветовете на крушата обаче миришат зле, въпреки че са съвсем близки роднини с ябълката. Техни опрашители са предимно мухи. Интересно, нали?

Още нещо, веднъж опрашени цветовете спират да миришат, а също и да отделят нектар, независимо дали ни харесва или не. Те насочват енергията си към оформящите се плодчета и семенца, за да може те да се развият добре и да дадат на свой ред поколение в бъдеще. 

И още един интересен факт, но този път свързан със семенцата - знаете ли че те са единственият шанс на растенията да пътуват и приключенстват? Как го правят ли? Скоро ще разберете. :) 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Съдии, прокурори и следователи нямат задължение да декларират имущество и конфликт на интереси пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщават от институцията, ръководена от Сотир Цацаров. На 1 април комисията е взела решението по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество
“Живей умно” е специален проект на “24 часа”, провокиран от новите реалности в живота ни. Ще ви разкажем във вестника и на сайта 24chasa.bg как отговорният бизнес помага реално на хората да живеят по-умно, като пестят енергия, време, ресурси. Иновациите, с които ще ви запознаем, са в различни области
Вчера в Суджоу се проведе годишната конференция за индустрията за изкуствен интелект в Китай за 2020 г. Докладът за развитието на сферата показва, че по брой на заявки за патенти за изкуствен интелект през последните десет години, Китай успява да поддържа първо място света, предава радио Китай. Броят на глобалните заявки за патенти в сферата през

Градина 24 / Цветя