Напишете дума/думи за търсене

Засейте разсада за краставиците

Краставиците може да се отглеждат както чрез разсад, така и чрез директно засяване в почвата на открито в топли гнезда.
За да се получи по-ранна реколта, необходимо е да се отгледа разсад. Той се засажда в градината, когато е на 25-30 дни.

При отглеждането на разсада, и тук важи правилото, до поникването на семената е необходима повече топлина - температура на въздуха да е около 25-26 градуса.

Препоръчително е краставиците да се засяват в разсадни табли или в единични саксийки, тъй като кореновата им система е много чувствителна и не понася пикиране и презасаждане. В тях се засяват по две семена. Когато поникнат и двете, отстранява се по-слабото, като то се отрязва внимателно, за да не се нарани другото. След поникване температурата трябва да е около 17-18 градуса за 2-3 дни, за да не се издължат стъблата до семеделите.

При засаждането растенията се изваждат заедно с почвата, за да не се повредят корените им. Най-добре е, когато се засяват в торфени контейнери, които се разлагат в почвата и от които не е нужно да се изваждат растенията. Те не създават препятствия на корените и се предотвратява нараняването им.

3 важни условия:

* Ако до поникване на семената оптималната температура е 25 градуса, то за развитието на младите растения тя не трябва да надвишава 20 градуса.

* При недостиг на светлина разсадът се източва, увеличава се междувъзловото растояние, стъблата остават тънки и крехки.

* Младите растения се поливат с хладка вода. Важно е почвата да не се преовлажнява, тъй като се създават благоприятни условия за появата на различни заболявания.

Преди засаждане на постоянно място разсадът се нуждае от закаляване. За целта растенията се изнасят навън, но е препоръчително да се засенчват, ако има силно слънчево греене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"В страната пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Всеки месец ще пристигат по толкова. От следващия месец се очаква да пристигнат и допълнителни доставки. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca
3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал в двубоя. 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови отличия с тези в отделните движения. Второ място в класирането по медали след Украйна. Звучи като нещо нормално за България в щангите. Но не се бе случвало от 17 години насам. На първенството в Киев взехме 6 титли - Севдалин Минчев, Милен Добрев, Алан Цагаев
Намалява и застаряване населението ни - този процес продължава, както намаляват и коефициентът на обща раждаемост, и детската смъртност. Това сочи проучване на Националния статистически институт за демографската ситуация в страната за миналата година. Оказва се, че през 2020 година са емигрирали 6 649 души, като 36,1% са на възраст 20 - 39 години

Градина 24 / Зеленчуци