Напишете дума/думи за търсене

Отглеждане на домати в парник

Кои са най-подходящите условия

Ако искате да имате много ранни домати, трябва да ги отгледате в парник. За целта е важно да сте произвели разсад, който да е готов за засаждане на възраст около 75 дни.

Предварително, разбира се, е необходимо да сте подготвили и парника – обеззаразяване, торене и обработка на почвата.
Преди разсаждането на доматите се оформят високи лехи, които са с ширина 100 см, а разстоянието между тях е 50-60 см.

Разсаждането на доматите започва още в края на март и продължава до началото на април. Подходяща схема на отглеждане е в лехата да се засаждат два реда, при 60 см между редовете и 30-40 см между растенията в реда.

Подходяща температура и други грижи

* Около две седмици след разсаждането температурата се поддържа 18-20 градуса през деня и 12-15 градуса през нощта, а относителната въздушна влажност е 60-70%. По-късно температурата трябва да бъде през деня около 25 градуса (25-30 градуса по време на зреенето на плодовете) и през нощта около 16 градуса, а влажността на въздуха - между 60 и 70%.

* Доматите се окопават няколко пъти. Преди обработката се извършва подхранване. При първото и второто се внася амониев нитрат. Третото подхранване се прави с оборски тор, който е размит в поливната вода. Четвъртото е с азотен тор.

* Напояването на доматите е много важно. До формиране на първите плодове растенията се поливат по-малко, като почвената влажност е около 70%. По време на плододаването се полива по-често

Внимание!

За да има по-доброто опрашване на цветовете, ежедневно около обяд теловете, за които са привързани растенията, леко се разклащат. При по-лошо време цветовете се пръскат през 3-4 дни с подходящи за целта растежни стимулатори.

Доматите трябва редовно да се колтучат (да се отстранят начатъците между клончетата)

ВРЕДИТЕЛИ 

При отглеждане на домати в култивационни съоръжения трябва редовно да се следи за появата на вредители. От болестите това са листни петна, листна плесен, бактериално изсъхване, фитофтора, а от неприятелите – листни въшки, акари, белокрилки, доматен миниращ молец и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"В страната пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Всеки месец ще пристигат по толкова. От следващия месец се очаква да пристигнат и допълнителни доставки. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca
3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал в двубоя. 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови отличия с тези в отделните движения. Второ място в класирането по медали след Украйна. Звучи като нещо нормално за България в щангите. Но не се бе случвало от 17 години насам. На първенството в Киев взехме 6 титли - Севдалин Минчев, Милен Добрев, Алан Цагаев
Намалява и застаряване населението ни - този процес продължава, както намаляват и коефициентът на обща раждаемост, и детската смъртност. Това сочи проучване на Националния статистически институт за демографската ситуация в страната за миналата година. Оказва се, че през 2020 година са емигрирали 6 649 души, като 36,1% са на възраст 20 - 39 години

Градина 24 / Зеленчуци