Напишете дума/думи за търсене

Саксии в градината

Унесени в засаждане на растения на открито, често забравяме за такъв прекрасен елемент от декора на градината, като саксията навън. Грешка. Тази проста декорация е идеална за дизайна на обекта и може да превърне всяко място в цъфтящ оазис.

Растенията, растящи в различни съдове, изискват повече внимание, отколкото техните колеги в цветната леха. Те трябва да се поливат по-често, да се подхранват повече. Но затова пък допълват градината толкова ефектно, че си струват труда.

Контейнерите могат да бъдат и част от градинската архитектура - вградени в настилките, фиксирани върху стълбовете на оградата. В този случай те са подходящи само за засаждане на едногодишни цветя.
Оставянето дори на студоустойчиви растения в тях през зимата е опасно, тъй като поради ограничения обем на почвата, съществува голям риск от измръзване на корените.

Ако планирате да отглеждате храсти и трайни насаждения в контейнери, изберете подвижни съдове.

Независимо от размера и материала, саксията трябва да има отвор с размер на палец, за да се отцеди излишната вода. А на дъното трябва да се положи дренаж.

Това изискване не се отнася за декоративните кашпи, тъй като те винаги се използват заедно със саксия за цветя.
Струва си да научите повече за разнообразието от градински саксии и възможностите на градинарството в контейнери.

Подчертавате растенията и декорирате 

Кашпата на открито изпълняват две основни функции - те служат като "дом" за растенията и действат като независим елемент на декора. Могат да се използват по различни начини в градината.
Традиционно растенията се засаждат в саксии, когато поради обективни причини не могат да растат на открито - те са термофилни, вечнозелени, със специални изисквания за състава на почвата.
Например вечнозелената мирта изглежда страхотно в градината, но зимува само на закрито.

А понякога в двора има толкова малко място, че просто няма къде да се разположат цветни лехи и други растения. В този случай контейнерите ще помогнат. Те могат да бъдат поставени върху настилка от павета или плочки, чакълесто легло, морава. Украсявате верандата или стълбите с тях.

На входната врата на къщата, например, чудесно изглеждат клематиса и теменужките.

Ако току-що сте започнали оформянето на вашата градина, саксийните растения ще ви помогнат да запълните пространството.
Докато градината расте, можете да се любувате на контейнерните растения.

Зонирате и контролирате 

 

Саксиите са идеални и за зониране на двора.
Например на снимката виждате как растения в кашпа обграждат терасата откъм улицата.

Чрез засаждане в ограничено количество почва можете да контролирате и растежа на декоративни дървета и храсти. Растенията ще образуват компактна, плътна корона и само ще се възползват от това.

Дръвчетата в контейнери са чудесна декорация за вътрешен двор.
Като независим елемент на декора, саксиите с растения могат да изглеждат ефектно в парадната част, на терасата, до басейна, в беседката, около стълбите и входа .

Цветята в контейнери перфектно ще украсят зоната за отдих.

Предимствата 

Контейнерното градинарство има много предимства.

* Всяко растение може да създаде уникален микроклимат и има свой режим на напояване и хранене.

* Удобно и по-чисто е да се грижите за цветя в саксии.

* По всяко време контейнерът може да бъде преместен, разменен или внесен вътре, в случай на лошо време.

Дизайнът

Когато избирате саксии, вземете предвид стила на градината.
Тези под формата на купа на крак, вази на пиедестал са подходящи за обикновена градина. Най-често се правят от камък или бетон.
Яркото мини цветно легло в саксия играе ролята на фокусна точка.
А класическите саксии от глина и теракота са незаменими за средиземноморския, колониалния, провансалския стил.

Модерните стилове гравитират към лаконични контейнери със строга геометрична форма.

Пейзажът и селската градина ще бъдат украсени с дървени вани и поцинковани кофи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Съдии, прокурори и следователи нямат задължение да декларират имущество и конфликт на интереси пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщават от институцията, ръководена от Сотир Цацаров. На 1 април комисията е взела решението по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество
“Живей умно” е специален проект на “24 часа”, провокиран от новите реалности в живота ни. Ще ви разкажем във вестника и на сайта 24chasa.bg как отговорният бизнес помага реално на хората да живеят по-умно, като пестят енергия, време, ресурси. Иновациите, с които ще ви запознаем, са в различни области
Вчера в Суджоу се проведе годишната конференция за индустрията за изкуствен интелект в Китай за 2020 г. Докладът за развитието на сферата показва, че по брой на заявки за патенти за изкуствен интелект през последните десет години, Китай успява да поддържа първо място света, предава радио Китай. Броят на глобалните заявки за патенти в сферата през

Градина 24 / Дизайн