Напишете дума/думи за търсене

Ароматни лиани за всеки двор и балкон

Кое е онова, което ви провокира да отглеждате цветя? Пъстрите им багри? Успокояващото зелено? Ароматът?...

Ако е последното, то на правилното място сте. А защо сме се спрели конкретно на лиани? Просто, защото освен с аромат, могат да допринесат за всяко кътче с красотата си, не много характерната си увивна осанка и възможността да растат във височина. С тях можете да скриете грозни стени или пък да оформите картина с пергола, арка или скромна (засега) рамка.

Съветваме ви да разполагате ароматните растения близо до входната врата, алеите, по които минавате най-често, беседката, където си почивате или под прозореца. Така, всеки път ще усещате божествен аромат.

Негово величество трендафилът 

Не много отдавна над входната врата на всяка къща се извиваше гордо точно той. С годините обаче някак се позагуби и вече все по-рядко се среща. В онези времена се вярваше, че червените цветя освен за украса, служат и за защита на дома и обитателите му против уроки и зли очи.

Всъщност, ако искате да се сдобиете с този ароматен красавец или някоя негова посестрима, съветваме ви да заложите на сигурен разсадник с добро реноме. Подходящият период за засаждане на храсти на гол корен е към края си, но целогодишно могат да се садят растения, отгледани в контейнер.
За да бъдете сигурни какво купувате пък, най-добре е да изчакате до периода на цъфтеж.

С дъх на мед 

Лоницерата или по-позната сред градинарите като орлови нокти е разкошна от естетическа гледна точка, „корава“ към условията на отглеждане и много подходяща за онези градини – по-дивите, по-натуралните.

Меденият аромат на дребните и екстравагантни по форма многобройни цветчета привлича в градината множество пчели и други полезни опрашители, наред с красивите пеперуди.

Тази лиана ще се чувства чудесно в градината, но има опасност да започне да се развива безконтролно. В такъв случай или трябва да заиграе ножицата, или да предвидливо да я засадите в контейнер.

Един изумително пъстроцветен грах 

Ако не сте сигурни дали искате увивни растения в градината си, или не, то декоративният грах е идеален за проба през идния сезон.
Засейте го на слънчево място, осигурете му веднага опора и само стойте и гледайте. Бързо, бързо той ще покрие отреденото му пространство, а колкото повече нараства, толкова повече ще цъфти. Старайте се да отстранявате своевременно прецъфтелите цветове, за да стимулирате образуването на нови.

Само една китка от цветовете на граха ще ароматизира цяла стая. За съжаление те не са много трайни, но не може всичко да е розово, нали?

Жасминово ухание на балкона 

Trachelospermum jasminoides е идеалната лиана за балкони. Растежът е бърз, цъфтежът е обилен, а ароматът е незабравим. Белите цветчета ще танцуват под лекия повей на вятъра по високите етажи.
Този жасмин е вечно зелен, но не би издържал нашите зими на открито. Или поне не в цялата страна. В топлите райони си заслужава експеримента. Въпреки този недостатък, растението се отглежда доста лесно в контейнер, като зимата може да прекара в неотопляемо помещение, подобно на мушкатата и цитрусите.

Обърнете внимание, че той е подходящ предимно за слънчеви балкони, защото иначе няма да цъфти така богато.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
28-годишна родилка с COVID-19 е починала в Сливенско, а бебето й е с отрицателен тест, съобщиха от Областния кризисен щаб. Жената е от община Котел и е сред 34-мата починали през миналата седмица в областта. През изминалата седмица са заболели 383 души, като в сравнение с предходния едноседмичен период те са с близо 29 процента по-малко
Григор Димитров даде интервю за сайта на АТП преди началото на турнира в Монте Карло. – Кой от турнирите Мастърс 1000 най-много турнирите би искал да спечелиш? – Монте Карло е сред първите в списъка. Индиън Уелс и Маями също, разбира се. Там ситуацията е такава, че ако играеш силно на единия турнир, ще го направиш и на другия
"В страната пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Всеки месец ще пристигат по толкова. От следващия месец се очаква да пристигнат и допълнителни доставки. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca

Градина 24 / Цветя