Напишете дума/думи за търсене

Вертикална PVC градина

Експеримент и решение при малко пространство

Вертикалните градини стават все по-популярни, както за отглеждането на цветя на малки балкончета, така и за зеленчукови култури.

Но дори и да имате голям двор, вертикалната градина винаги е добра възможност да спестите пространство и да отгледате растения по един по-различен и интересен начин.

Освен това може да бъде и решение, ако трудно опазвате растения от домашни любимци; или пък възможност за собствена зеленчукова продукция в апартамент.

Всичко, от което се нуждаете, са PVC тръби, например в размер 150 мм, с капачки.

Стъпка 1: Чертаем и режем 

Тръбите са доста големи за обработка, така че може да си помогнем с ластик, който да държи тръбата, докато я срежем на места, според това колко високи искаме да са вертикалните ни градини.

След това с маркер или молив ще разчертаем къде да бъдат дупките – може да са три в ред като всеки следващ да е театрално поставен на около 30 см разстояние от долния.

Разрезът на една дупка трябва да е около 10 см, ако ще отглеждате маруля.

Стъпка 2: Затопляме 

След това затопляме срязаното място със запалка или сешоар за около минута. Бързо след това поставяме шише или друг предмет (но не от пластмаса) в разреза, за да го разширим. Оставяме бутилката за малко така, докато изстине мястото.

Стъпка 3: Шлайф 

След като сме направили всички дупки е нужно да ги минем с шкурка, за да не се нараняват растенията.

Остава да направим и дупки в капачките, които ще поставим отдолу. Ако искате, може да поставите и 40-милиметрова тръба вътре, която да служи за напояване. На нея да има дупчици на около 30 см една от друга. Тръбата също трябва да снабдите с капачка отдолу.

За дренаж може да поставите ситни камъчета, счупени керемиди или керамзит.

Стъпка 4: Слагане на разсада 

Напълваме с почвения субстрат и слагаме разсада. Това лесно може да стане с помощта на метален лист, например от стар срязан флакон. След това натиснете разсада с клечка или нещо тънко и остро, за да извадите металния лист.

Напръскайте с вода, а след това поливайте всеки ден като вкарвате вода в малката вътрешна тръба. Поставете вертикалната градина на слънчево място.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"В страната пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Всеки месец ще пристигат по толкова. От следващия месец се очаква да пристигнат и допълнителни доставки. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca
3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал в двубоя. 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови отличия с тези в отделните движения. Второ място в класирането по медали след Украйна. Звучи като нещо нормално за България в щангите. Но не се бе случвало от 17 години насам. На първенството в Киев взехме 6 титли - Севдалин Минчев, Милен Добрев, Алан Цагаев
Намалява и застаряване населението ни - този процес продължава, както намаляват и коефициентът на обща раждаемост, и детската смъртност. Това сочи проучване на Националния статистически институт за демографската ситуация в страната за миналата година. Оказва се, че през 2020 година са емигрирали 6 649 души, като 36,1% са на възраст 20 - 39 години

Градина 24 / Дизайн