Напишете дума/думи за търсене

Обича ли лозата зелено торене?

Зеленото торене не е практика в лозарството по няколко причини

Този въпрос ни зададе наскоро с писмото си нашият читател Георги Младенов от село Еленово, Новозагорско.

Отговор:

Читателят ни трябва да знае, че т.нар. зелено торене не е практика в лозарството, но някои стопани по селата и вилите си решават и изпробват тази технология.

Те настаняват бобови култури в лозето. Каква е мотивацията им? Тъй като лозите усвояват много азот и почвата обеднява, те смятат, че за да я поддържат плодородна, трябва да й се помогне по този начин. Това поне са ни отговаряли тези, които прилагат този метод.

Истина е, че загубеният азот, които е изконсумиран от лозите, наистина може да се набави от бобовите растения - например боб за зелено. Бобовите наистина са вълшебници в това отношение, защото умеят да "отглеждат" по корените си азотофиксиращи бактерии във вид на грудки.

Трябва да се отбележи обаче, че за зелено торене с бобови растения в никакъв случай не бива да се използва люцерната - тя прави хубав зелен килим, но в същото време образува и такава коренова система, която е в състояние да изконсумира влагата и направо да изсуши лозите.

* Затова тези, които искат да изпробват зеленото торене в лозовите редове, могат да опитат с грах или бакла.

* За целта подходящ е и лукът за зелено, който сме виждали в някои села, разположен в лозовите редове.

Но общо взето се смята, и е логично, че зелените растения в лозето, ако имат по-дълга вегетация, ще са доста голяма пречка за работата с мотиката – т.е. окопаването на лозите. А освен това допринасят и за по-голямо заплевеляване.

Снимки
03-1-3

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"В страната пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Всеки месец ще пристигат по толкова. От следващия месец се очаква да пристигнат и допълнителни доставки. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca
3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал в двубоя. 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови отличия с тези в отделните движения. Второ място в класирането по медали след Украйна. Звучи като нещо нормално за България в щангите. Но не се бе случвало от 17 години насам. На първенството в Киев взехме 6 титли - Севдалин Минчев, Милен Добрев, Алан Цагаев
Намалява и застаряване населението ни - този процес продължава, както намаляват и коефициентът на обща раждаемост, и детската смъртност. Това сочи проучване на Националния статистически институт за демографската ситуация в страната за миналата година. Оказва се, че през 2020 година са емигрирали 6 649 души, като 36,1% са на възраст 20 - 39 години

Градина 24 / Дръвчета