Напишете дума/думи за търсене

Засадете нова ягодова леха

Наторете и подгответе почвата 

Ягодата може да се отглежда в цялата страна – както в равнинните райони, така и в по-планинските месторастения.
Тя може да се засажда в периоди, подходящи за всички овощни видове – основно пролет и есен, но и през лятото. Тогава обаче грижите за новозасадените растения са повече.
А ето и някои добри практики, с които да се съобразете, ако решите да засадите нова ягодова леха.

Най-важните акценти:

* Ягодовото растение разполага кореновата си система на дълбочина от 10 до 30 см. Затова, за да се създадат оптимални условия за проникване на въздуха и за запазване на влагата, почвата се обработва на дълбочина около 30–35 см.

* Количеството на торовете е добре да се определи в зависимост от запасеността на почвата. Ориентировъчно се внасят 4–5 тона на декар прегорял оборски тор и около 20 кг фосфор.

При застилане на почвата с черно полиетиленово платно се извършва предпосадъчно торене с 8 кг/дка азот.

* Ако ягодите се засаждат върху черно полиетиленово фолио, предварително на почвената повърхност се оформят издигнати лехи.

Най-благоприятният срок за създаване на мулчирани ягодови лехи, като се използва съхраняван в хладилника разсад, е от началото на април до средата на май.

Често в дворните градини ягодите се отглеждат на немулчирана повърхност.

Ягодите се консумират в прясно състояние, както и за замразяване и преработка в компоти, конфитюри, мармалади, желета и др.

.

Посадъчен материал 

* Използва се добре вкоренен разсад, на който коренчетата леко се подрязват преди засаждане.

* Растенията се засаждат едноредово на разстояние 70–80 см между редовете, а вътре в тях – на 20–25 см.

* Растенията се засаждат на същата дълбочина, на каквато са били в разсадника. Почвата се уплътнява около корените и растенията се поливат.

.

ЦЕНЕН И ПОЛЕЗЕН ПЛОД 

 Ягодите могат да се отглеждат на специално фолио, което е предварително перфорирано
Ягодите могат да се отглеждат на специално фолио, което е предварително перфорирано

В ягодовите плодове се съчетават благоприятно захари, киселини, витамини, пектин, микро- и макроелементи.

Освен като ценна храна те се използват успешно за лечение на някои заболявания на черния дроб, бъбреците, пикочния мехур. Оказват благоприятно влияние и върху дейността на жлезите с вътрешна секреция, нервната система и т.н.

.

3 важни грижи за растенията 

1. Окопаване

Една от най-важните грижа за ягодите, които се отглеждат директно върху почвата, е разрохкването й. Окопаването на растенията се извършва на дълбочина 2-3 сантиметра, като се внимава да не бъдат повредени корените. На 10-12 см от стъблото почвата може да се прекопае по-дълбоко - на 10-ина сантиметра.

2. Подхранване

Преди разрохкването се внасят минерални торове. Подходящи са комплексните, а нормата на квадратен метър е около 40-50 грама.
Чрез разрохкването на почвата се премахват и плевелите, които са не само конкурент за вода и храна на културните растения, но и гостоприемници на опасни болести и неприятели.

3. Напояване

Ягодите се нуждаят от редовно напояване, за да образуват качествени плодове. Тъй като имат плитка коренова система, е препоръчително да се поливат по-често, като се използват по-ниски поливни норми.

Важно е да се внимава по време на беритбата на ягодите. Полива се, след като се оберат узрелите в момента ягоди.

 

сн. 02-4

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Намалява и застаряване населението ни - този процес продължава, както намаляват и коефициентът на обща раждаемост, и детската смъртност. Това сочи проучване на Национлния статистически институт за демографската ситуация в страната за миналата година. Оказва се, че през 2020 година са емигрирали 6 649 души, като 36,1% са на възраст 20 - 39 години
Съдии, прокурори и следователи нямат задължение да декларират имущество и конфликт на интереси пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщават от институцията, ръководена от Сотир Цацаров. На 1 април комисията е взела решението по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество
“Живей умно” е специален проект на “24 часа”, провокиран от новите реалности в живота ни. Ще ви разкажем във вестника и на сайта 24chasa.bg как отговорният бизнес помага реално на хората да живеят по-умно, като пестят енергия, време, ресурси. Иновациите, с които ще ви запознаем, са в различни области

Градина 24 / Дръвчета