Напишете дума/думи за търсене

Хитри варианти за форми за разсад

Повечето може да посадите директно в земята, защото са биоразградими

След като преминахме през непредсказуемата Баба Марта, пролетната топлина дойде с април и накара хоби градинарите да запретнат ръкави и да подготвят двора за още една богата на плодове и зеленчуци година. За повечето култури е все още рано за сеене на открито. Но пък е време за разсад.

Освен познатите ни кофички от кисело мляко има най-различни и интересни начини как да си направим форми за разсад. Те са също от непотребни неща или пък такива, които могат да бъдат посаждани директно в земята. Представяме ви някои от тях, които може да опитате тази година.

1. Във вестници 

Обърнати кутии от сок. А защо не и от други хранителни продукти.
Обърнати кутии от сок. А защо не и от други хранителни продукти.

Можете да отглеждате стотици растения, за да изпълните двора си с полезни храни, ярки цветове и свежи аромати само с няколко пакета семена. И най-хубавото е, че можете да го направите, без да се налага да отделяте пари за саксии и тарелки за разсад. Просто използвайте няколко стари вестника, те са биоразградими.

Увийте ги с помощта на консервена кутия или друг твърд цилиндричен предмет като оставите повече хартия от едната страна, която ще ви бъде дъното. Загънете краищата, както е показано на изображението.

2. В хартиена ролка от тоалетна хартия 

Подобно на вестника можете да използвате празните ролки от тоалетна хартия, за да засадите семена. Този начин е лесен, ефективен и приятно занимание за децата през уикенда.

Нарежете „саксийките“ си наполовина (така че да имате две по-къси тръбички). След това изрежете четири прореза в края на всяко от парчетата. Сгънете новосъздадените раздели в центъра, за да направите дъно. Засадете по две семена на тръба.

Когато разсадът стане голям и сте готови да засадите на открито, издърпайте картона и поставете растението в почвата или просто разгънете дъното и оставете картона да се разложи в земята.

3. Рециклирайте хартия с блендер 

Основните стъпки, които да спазите, са смилане, прецеждане и изсушаване. Хартията в течно състояние се нарича пулпа. Ще я направим такава с помощта на блендер (може и с пасатор) и вода. Накъсайте хартията на парченца и ги сложете в блендера. Добавете вода, но малко, по-късно може да добавите, ако трябва. Пуснете уреда за около минута. С парцал или марля изцедете водата колкото се може повече. Прехвърлете върху форми за кексчета. Натиснете пулпата с лъжица, за да добие формата на чашка, като започнете от центъра към страните и я направите еднакво дебела навсякъде. Внимателно попийте със салфетка. След това оставете чашите да престоят поне 24 часа или докато станат сухи на допир. Най-добре е да ги държите на сухо, топло и светло място.

4. Кутия от яйца 

Картонените кутии за яйца са идеални за започване на семена. Повечето от тях също са от разградима хартия и са приблизително със същия размер като тарелките за разсад. Отрежете капака на картонената кутия и след това използвате отделните секции, за да напълните с почва и посеете семената. Когато пораснат, отрежете всяка една секция и посадете.

5. В гъба луфа 

Приложенията на гъбата луфа започват от банята, но не свършват до там. Има много артистични и алтернативни вариант, един от които е да ги ползвате като форми за разсад.

Луфата е растение от сем. Тиквови. Младите зелени плодове са годни за ядене, а узрелите се използват в домакинството. Може да опитате да отгледате този сорт на огради, решетки и асми, за да ви служат за естествена лятна сянка. А в края на вегетационния сезон да ви осигурят домакински средства и… саксии за разсад.

* По: balconygardenweb.com; 365daysofdiy.blogspot.com; www.diyncrafts.com; http://thymesquaregarden.blogspot.com.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вижте първите страници на "24 часа" от 14 юни през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
Историята на млад гениален лекар, който е роден със синдром на Саванта и има затруднения в общуването с останалите хора, е добре позната на зрителите на малкия екран. Това е в основата на американския сериал “Добрият доктор”, който от няколко години върви у нас. Той е адаптация на едноименната южнокорейска поредица от 2013 г
42-ма са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което с 39 случая по-малко.  Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 420 336. При 3470 направени теста новозаразените са 1,21%. 93 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 389 495

Градина 24 / Зеленчуци