Напишете дума/думи за търсене

Разсад в самополиваща се система

Отнема минутки, а предимствата са повече

В предния брой ви показахме няколко варианта на поставки за разсад от непотребни материали. Но има и с пластмасови бутилки, който се самополива.

Просто трябва да разделите бутилките наполовина. Горната държи семената. Тя е поставена в долната, която поддържате пълна с вода. Така имате поставка за семена, която е и от рециклиран продукт, и никога няма да изсъхне, защото поддържа атмосферата за семената влажна. А направата й отнема около 2-3 минути.

 Как да я направите

1. Намерете пластмасова бутилка от литър и половина или 2 литра. Отлепете етикета. Постарайте се да свалите и лепилото, възможно е с препарат за отстраняване на лак. 2. Стерилизирайте бутилката с разреден разтвор на белина (1 част белина на 9 части вода). Измийте бутилката със сместа и не забравяйте да изплакнете добре след това с вода. Вариантът с гореща вода не е препоръчителен. Горещата вода и пластмасата също отделят опасни бисфеноли, които не са полезни за нас и нашите малки растения. 

3. Изрежете горната част на бутилката - около 1/3 от цялата. След това отрежете допълнителни 5 см от голямата половина с цел гърлото на бутилката да се допира почти до дъното на основата. Първата  снимка е това, което искаме да имаме. Втората - вдясно е как изглежда, ако не отрежете допълнителните 5 см. 4. Направете няколко дупки в бутилката близо до гърлото, за да помогнете на водата да проникне в пръстта. Махнете капачката. 5. Поставете малко парче хартиена кърпа, която покрива дупката на гърлото на бутилката, за да задържа пръстта. Когато растенията изразходят водата, можете да вдигнете върха и да добавите още в основата, вместо да поливате почвата. Когато почвата изсъхне, хартията ще придвижи още вода, нужна за растенията.
Друг вариант е да използвате капачката, на която сте пробили дупка, и да прекарате връв от попиваща материя – вълна, памук, през която растенията да изсмукват вода. 6. Напълнете основата с вода - около 5 см. Напълнете с пръст и горната част на бутилката, която играе роля на саксия. 7. Засадете семената. Първия път трябва да полеете почвата отгоре, за да гарантирате, че е равномерно навлажнена и че връвта също е мокра. В противен случай повърхностното напрежение на водата ще попречи на системата да работи правилно. Поставете на слънчев прозорец. По желание украсете саксията – бутилка.

*Снимки: http://www.desperategardener.com/

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Един от най-добрите футболисти в историята на България Христо Стоичков бе приятно изненадан с подарък от един от символите на футбола в Англия през последните две десетилетия Дейвид Бекъм. Това е тениска на "Интер Маями" с неговото име и №8 на гърба! Отборът от Флорида е собственост на Дейвид Бекъм и той прави всичко възможно да популяризира
Софийската градска прокуратура е назначила три експертизи Злощастната случка на метростанция "Летище София" вчера е следствие от битова свада, а мъжът е използвал огнестрелното оръжие, защото е имал такова, казва криминалният експерт Иван Савов. Пострадалата жена все още е в изключително тежко състояние в болница "Св
КПКОНПИ внася в съда иск срещу Георги Семерджиев-Жоро Шопа за отнемане на имущество за 1,5 млн. лв., съобщават от институцията, ръководена от Сотир Цацаров. В исковата молба е включен също 1 недвижим имот, както и лек автомобил. Семерджиев е обвинен от прокуратурата за участие в престъпна група за данъчни престъпления

Градина 24 / Зеленчуци