Напишете дума/думи за търсене

Как да обновите дървените градински мебели?

Дървените мебели в естествени цветове създават усещане за пълно единство с природата.Те се вписват чудесно във всяка градина. Но за да продължат дълго живота си, трябва периодично да се реновират.

За производството на градински мебели се използват широколистни и иглолистни дървесни видове. Някои от тях са твърди и издръжливи (тик, дъб, лиственица, акация), те могат да издържат на негативните ефекти на външната среда без никакви проблеми. Други са меки (трепетлика, бор) и затова изискват надеждна защита.

Всеки вид дърво изисква свои собствени методи за запазване на силата и естествената красота.

Предлагаме ви няколко прости съвета, които ще ви помогнат да освежите градинските си пейки и комплекти мебели за открито, преди да ги върнете обратно в градината. Най-доброто време за това е началото на нов сезон.

Оглед и почистване 

Дори градинските мебели да не са оставени навън, а да са съхранявани в плевня или на тераса, след зимата изглеждат малко поовехтели. За да ги върнете в първоначалния им вид, трябва да преразгледате състоянието им и да ги почистите старателно.

Използвайте твърда четка, за да премахнете излишната мръсотия, прах, паяжини. Ако има мъх и лишеи, ги изстържете.

Затегнете хлабавите винтове и заменете липсващите, проверете стабилността на маси и столове.

Измийте старателно мебелите с мек сапунен разтвор, изплакнете и подсушете по естествен път.

Премахнете петната от плесен с белина или мек разтвор на винен оцет. За да избегнете увреждане на дървото, тествайте ефекта от тези продукти върху незабележима област от повърхността.
Чистите мебели трябва да бъдат изшлайфани до ново дърво преди понататъшна обработка, за да се премахнат изтърканите и грапави частици.

Следващите действия ще зависят от вида дърво и какъв резултат искате да получите.
СЪВЕТ: Бъдете внимателни, ако използвате миячка под налягане - мощната струя вода може да повреди дървото.

Тик и други екзотични 

Дървесината от тиково дърво, ироко, мербау е толкова плътна и мазна, че може да издържи на времето, гниенето и насекомите без никакво третиране. В този случай с течение на времето то придобива благороден сребристосив оттенък и изглежда много впечатляващо, като придава средиземноморски вид на градината.

Необработените градински мебели трябва да се измият със сапунена вода и да се изсушат.

Ако искате вашите мебели да запазят оригиналния си червеникавокафяв цвят, мажете ги с тиково масло всяка година.

Върху чиста, суха шлифована повърхност, с помощта на кърпа или мека четка, нанесете два слоя масло на интервали от по 24 часа, през които първият слой трябва да се абсорбира напълно и да изсъхне.

Маслото трябва да се нанася равномерно и на малки порции, в противен случай ще отнеме много време да изсъхне. След обработката мебелите трябва да се използват пестеливо в продължение на една седмица.

Намасленото дърво е по-устойчиво на напукване и UV увреждане.

Европейските видове 

 

Такива европейски видове като дъб, акация, лиственица, бук не отстъпват по плътност на екзотичните, но имат свои собствени характеристики. Например, акацията е склонна към напукване, дъбът потъмнява бързо, когато е изложен на въздух, така че този материал трябва да се обновява ежегодно.

За обработка на нови дъбови мебели например е по-добре да използвате не масло, а лак на водна основа. Дъбът съдържа достатъчно количество танини, а прозрачното им покритие ще запази естествената красота на дървото.

Ако обаче дъбовите мебели се използват повече от десет години, част от естествената защита ще бъде загубена, така че след този период е по-добре да омазните дървесината.

За леката твърда дървесина можете да използвате пигментирано масло - глазура, за да получите по-богат оттенък или да оцветите повърхността преди лакиране.

Дървото е податливо на влагата и ако е директно на земята се разрушават краката на масите и столовете. За да избегнете това, инсталирайте мебелите върху някаква настилка - плочи, павета или чакъл.

Иглолистната дървесина 

Борът най-често се използва за производството на външни мебели. Тъй като дървесината му е мека, не може да бъде оставена без обработка, защото след няколко години ще се напука и влагата ще я унищожи.

За да се запази естественият цвят и шарка на дървото, мебелите се намазват или се покриват с няколко слоя устойчив на атмосферни влияния лак.

След зимата такива мебели трябва да се измият, изсушат и да се покрият с нова порция масло или лак. За да предпазите дървото от гъбички и насекоми, препоръчително е да го напоите с антисептик, преди да нанесете първия външен слой.

Вторият вариант за обновяване на боровите мебели е боядисването. Най-доброто от всичко е, че материалът ще бъде защитен от специалните бои, устойчиви на атмосферни влияния. За да е цветът равномерен, обикновено се нанася същата боя, като преди, или подобен нюанс.

Ако искате радикално да промените цвета, отстранете старата боя. За да почистите дървото, шлайфайте повърхността, грундирайте я и едва след това нанесете новия цвят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Събота, 30 юли Плуване 4,30 ч, Йосиф Миладинов, 100 м бътерфлай, финал  Бокс 11,30 ч, Даниел Асенов - Габриел Ескобар (Исп), кат. до 52
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр
Новак Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем" в тениса. Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г

Градина 24 / Дизайн